Медът в България горчи в Световния ден на пчелите

преди 2 години

Айнщайн: Ако пчелите изчезнат, човечеството ще спре да съществува след 4 години

Днес отбелязваме Световния ден на пчелите за втора поредна година. Денят 20 май бе определен от ООН по предложение на Словения. Целта на инициативата е да се разкрие ролята и полезността  на пчелите и меда както за природата, така и за хората, а също така и за усилията за защита на пчелите и пчеларството в световен мащаб.

Снимка Интернет

Пчелите са от огромно значение за земеделието и за гарантиране на продоволствената сигурност в света, което е от съществено значение за човешкото оцеляване.

Месец май е избран за честване на празника, защото именно тогава е най- голяма активност в растежа на пчелните семейства. В този период  броят им се увеличава до такава степен, че колониите се роят, което е естествената им начин на репродукцията.

На своя празник българските пчелари са изправени пред много проблеми.
На първо място несъмнено са трудностите, свързани с дистрибуцията на българския мед на българските пазари, което се дължи на корупцията в българската администрация и неспазването на законовите разпоредби.
Друг проблем е ниското подпомагане на сектора. Българските пчеларски сдружения настояват България да има активна позиция в преговорите на ниво ЕС за предлагане на нова помощ в бъдещата Обща селскостопанска политика за екосистемна услуга „опрашване“, която според Обединения български пчеларски съюз трябва да бъде 60 евро годишно за пчелно семейство. В България регистрираните пчелни семейства са 700 хил., което би означавало годишно подпомагане от 42 млн. евро за сектора.
Необходимо е увеличение на подпомагането на отрасъла, създаване на лаборатория за изследвания, както и на нова дирекция в агроминистерството, която да се занимава с държавната политика в отрасъла.
Необходимо е също създаването на национална лаборатория, която да изследва болестите по пчелите, както и специална дирекция в агроминистерството, занимаваща се с проблемите на отрасъла.
Трябва да бъде обърнато специално внимание на наболелия проблем с масовото загиване на пчелни семейства в страната, основна причина за който е използването на смъртоносни за пчелите пестициди.
По закон пчеларите трябва да получават уведомителни писма, когато предстоят обработки на площи в техните райони, но тази практика не се изпълнява коректно.
Друга порочна практика е съобщаването за използване на един вид пестицид, а същевременно обработката на площите се извършва с друг.
От  края на април има масово измиране на пчели в Плевенско заради опасни пестициди, пръскани по време на цъфтежа, въпреки съществуваща наредба да не се извършва обработка с химикали през този период.
Земеделските производители настояват държавата да се намеси, прилагайки строг контрол и санкции за нарушителите.
Проблемът с многократното увеличение на смъртността при пчелите не е само в България, а е глобален от години. На това трябва да се обърне специално внимание, защото ролята на пчелите далеч не се изчерпва с производството на мед. Ocвeн чe ни пpeдocтaвят възмoжнocттa дa ядeм ĸaчecтвeн пpoдyĸт, пчeлитe ca и eдин oт ocнoвнитe oпpaшитeли нa oĸoлo пoлoвинaтa pacтитeлни видoвe нa плaнeтaтa. B бyĸвaлeн cмиcъл cвят бeз пчeли e paвнocилнo нa cвят бeз плoдoвe, зeлeнчyци, ядĸи и ceмeна, от което следва, че губим всички животински видове, които се изхранват с тях. Това ще унищожи абсолютно хранителната верига.
Според Алберт  Айнщайн, ако пчелите изчезнат, човечеството ще спре да съществува след 4 години. Прогнозите са страшни и затова трябва своевременно да бъдат взети мерки за справяне с проблема.

Трябва строго да се следи употребата на пестициди в близост до пчелини, а собствениците на кошери да бъдат уведомявани максимално рано преди пръскане в близките райони, като бъде засилен контролът над спазването на тези срокове.

Трябва да се ограничи и премахне употребата на вредните химикали, както и всякаква химична обработка по време на цъфтеж.
Не на последно място е необходимо да се поощряват българските граждани да предпочетат родните производители, когато избират продукт за дома и трапезата си.

„Приоритети” припомня, че миналата седмица независимият кандидат за евродепутат Николай Ненчев се срещна със земеделски производители и пчелари от Кнежа, област Плевен, с които обсъди стоящите пред тях проблеми. Те се оплакаха от бездушната и тежко корумпирана българска администрация. „Законови разпоредби има, но те не се спазват и изпълняват“, споделиха пчеларите.

Снимка offnews

„Като истински българин и родолюбец ще подкрепя и поощря българските производители и пчелари, а не китайските ментета“, заяви Николай Ненчев и  веднага предприе следните действия:

1. Предоставя трима юристи от БЗНС, които напълно безплатно и по всяко време да бъдат на разположение на засегнатите пчелари и производители.

2. Настоява за среща към земеделския министър и отправя апел за предприемане на бързи, незабавни и адекватни действия за спасяването на бранша!

Етикети: * *