Мей оцеля, консерваторите си пазят властта

преди 3 години

Идеята за втори референдум набира скорост в последните седмици

Тереза Мей запази премиерския си пост при вота на недоверие, поискан от опозиционната Лейбъристка партия, предаде Би Би Си.

306 депутати от общо 650 гласуваха против нея, демонстрирайки за пореден път дълбокото разделение в Уестминстър. 325 души я подкрепиха – цялата ѝ партия плюс съюзниците от северноирландската Демократическа юнионистка партия.

За Мей изглежда все по-трудно да прокара сделката за Брекзит през парламента и страната върви към напускане на ЕС без споразумение.

Лейбъристите настояват за предсрочни избори. Загубеният вот не ги ограничава да внесат вот на недоверие отново, но очевидно консерваторите не искат да рискуват да загубят властта, макар и недоволни от премиера си.

Веднага след обявяването на резултатите от вота Мей каза, че иска да започне консултации с опозицията още тази нощ. Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин обаче заяви, че първо трябва да получи уверения, че няма да се стигне до Брекзит без сделка. Същото поискаха и либералдемократите. 

Водачът на шотландските националисти Иън Блекфорд каза, че ще преговаря само ако Мей приеме като възможности отлагането на Брекзит и провеждането на втори референдум. Идеята за ново допитване набира скорост през последните седмици, но премиерът е категорична, че народът вече е гласувал и е безпредметно да се води нова кампания.

Етикети: *