Мемоарите на Иван Костов „Свидетелства за прехода” излизат на 11 април

преди 1 година

в центъра на неговите мемоари стои не той самият, а страната ни – борбата за нейното демократизиране, модернизиране и европеизиране., пише проф. Калин Янакиев

На 11 април излиза книгата на Иван Костов „Свидетелства за прехода“, съобщиха от издателство „Сиела“. Министър-председателят (1997-2001 г.), бившият лидер на СДС и ДСБ, бивш депутат и настоящ директор на Центъра за анализ и управление на риска споделя своите спомени за периода 1989 – 1999 г. на 448 страници.

Премиерата на книгата ще бъде на 11 април 2019 г. от 18:30 ч. в зала „Концертна“ на Централния военен клуб, а участие в дискусията ще вземат писателят и главен редактор на изд. „Сиела“ Захари Карабашлиев и проф. Калин Янакиев.

Ето какво пише проф. Калин Янакиев на сайта на „Сиела”:

Драматичното десетилетие на прехода през погледа на държавника, реформатора, строителя на съвременна България Иван Костов – самото това прави тази книга изключително важен исторически документ, който със сигурност ще възбуди (или възобнови) обществения дебат около личността на големия политик. Само че в центъра на неговите мемоари стои не той самият, а страната ни – борбата за нейното демократизиране, модернизиране и европеизиране. И тъкмо тази – както ще се увери читателят – тежка, мъчителна борба е онова, което все още не е достатъчно (и достатъчно честно) осветлено за българското национално съзнание. А личното свидетелство на Иван Костов е от неоценима важност за това осветляване. 

Началото на усилията – в една собствено фалирала към началото на 1990 г. държава, разногласията вътре в СДС (на „перестройчици“, реставратори, носталгици и същински реформатори), непрекъснатата съпротива на бившите комунисти: всичко това – концентрирано в лица и събития, които помним, но за които все още трудно се ориентираме, – е изложено с невероятна откровеност, непреборима обоснованост (и понякога безпощадна критичност и самокритичност) от големия държавник. След това – периодът на Виденовата криза и вече личното лидерство в процесите по нейното разрешаване от страна на Костов – трудните реформи, драматичните събития около войната в Югославия, решителният отказ да дадем небето си на Русия, осигуряването на бъдещето ни в ЕС и НАТО. Всичко това е разказано от автора на тези мемоари без самоизтъкване, но и без да са оставени без отговор нито една инсинуация и клевета, които и до днес следват министър-председателя (1997-2001 г.), оставил най-дълбоката диря в най-новата ни история.

Етикети: *