Мера според мера?

преди 1 месец

Според македонския политик Петър Богойески след 2018 г. България е застанала на страната на мафията и се опитала да наложи на македонските граждани още по-тежко мафиотско управление.

Петър Богойески беше един от първите политици в Македния, които се обявиха за превръщането на Републиката в модерна гражданска нация и които приеха, че македонските българи трябва да участват в политическия живот. Напоследък обаче той започна да лансира спорни исторически тези, търсещи корените на македонскат идентичност още в средните векове. Попитахме го на какво се дължи тази негова промяна, в условията на силно влошени отношения между двете страни и каквижда решение на проблемите! Заглавието е на редакцията.

1. Г-н Богойески, в последно време македоно-българските отношения се влошиха драстично. Преди Вие сте изразявали редица нестандартни за македонската общественост виждания по този въпрос. Има ли промяна в тях, ако съдим по Вашите скорошни изявления?

Придържам се към всяко едно изказване, към всяка една дума, изречена от миналото до настоящето, по темата за македоно-българските отношения. Не съм променил нагласите си. Наш дълг е да реагираме на опита на България да руши македонската държавност с т.нар Рамкова позиция, особено при т.нар Меморандум (обяснение на рамковата позиция), с който съществуването на съвременна Македония се обявява за враждебен акт спрямо България. В този смисъл няма място за разговори или компромиси. България трябва да изостави „живковите позиции“, да се върне към политиките на президента Желю Желев, за да продължи оттам, откъдето спряхме през 2018-19. Именно Рамковата позиция на българския парламент доведе до прекъсване на работата на Македоно-българската историческа комисия и създаде ненужно напрежение в отношенията между двете страни.

2. Защо има толкова много омраза към България в Македония?

Ние в Македония живеем под игото на мафията. След 2018 г. България застана на страната на мафията и се опита да наложи на македонските граждани още по-тежко мафиотско управление. И цялата негативна енергия на нашите граждани към мафиотите беше прехвърлена към България, която ги подкрепи и им даде легитимност да действат от името на вашата страна. За съжаление и до днес не съм чул обяснение защо България все още не е оттеглила предложението за почетен консул в Македония, когато знае, че става въпрос за скандал с епохални размери. За нещо, което разочарова всички нас, приятелите на добросъседството между България и Македония. За нас, македонците, България стана приятел на нашата мафия и оттук и ожесточената ни реторика спрямо вас, българите. Вие помагате на бандитите в страната да унищожат Македония, само за да се спасят от справедливостта и да спечелят някои от вашите политици. Не! Ние не приемаме приятелство с такава България!

От друга страна, някои „медии“, и особено в социалните мрежи, някои от вашите граждани непрекъснато унижават моите македонци. Нито сърбите, нито от гърците са ни обиждали по такъв начин. Ето защо се включих активно, отмъстих със същата мяра, за да привлека вниманието на разумните българи и да ги накарам да действат, за да спрат тези обиди и унижения.

3. Какви са вашите възгледи за гражданска държава и гражданска нация, която включва македонските българи?

Те остават абсолютно същите. Македонските българи трябва да се интегрират изцяло в македонското общество, да спре този тормоз срещу тях, наложен от югославския преврат след втората сесия на АСНОМ, през 1944 г. Също така имам пълно разбиране за милионите македонци, живеещи в България, които са част от българския народ, но чувстват Македония като своя родина, така както я чувстванме ние тук в Македония. Но такова е било положението, това е решила съдбата, след войните. Ние останахме разделена нация в много страни и трябва да се научим да живеем по този начин и да се уважаваме.

4. Всички очакваме с нетърпение срещата Борисов-Заев, на която следва да бъдат договорени следващите стъпки към интеграцията на Македония в ЕС. Какви са вашите очаквания?

Не е сега моментът да се политизира, а да се отложи окончателното решение. Сега историческата тема между България и Македония трябва да бъде затворена. Трябва да преговаряме с ЕС. България може да ни попречи да се присъединим към Съюза, когато пожелае. Следователно не виждам логиката на този подход на заплахи и изнудване за разрешаване на отворения въпрос под натиск. Това допълнително създава нервност и затруднява разговорите. Хайде и двете страни да се вразумим и всеки със своя опит и добри намерения, за да помогне за разрешаването на този исторически проблем, веднъж завинаги.

5. Имате ли предложение как да направите това?

Да, имам решение. Първо трябва да седнем, за да дефинираме „македонизма“, да укротим страстите по този въпрос и особено желанието на България да прослави всичко свързано с Македония. Материята да се рационализира и обективизира. Тогава ще стане лесно. Разбираме по различен начин македонизма в двете страни, двете историографии. Гражданите ни го разбират особено различно. Оттук трябва да започнем, от корена на този македонизъм, как е възникнал и каква е крайната му цел. Това вече завършен процес ли е и може ли България окончателно да се примири веднъж завинаги, че „слънцето не се върти около нея“, че съществуването на македонската реалност в основата си не е антибългарски, а нормален времеви процес довел до разделяне на роднини в продължение на няколко поколения.

Етикети: * *