Меркел и Макрон подновиха договора за сътрудничество между Германия и Франция

преди 1 година

Споразумението е вид допълнение към Елисейския договор, сключен между Германия и Франция през 1963 г. Той е подписан от канцлер Конрад Аденауер и френския президент Шарл де Гол

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон подписаха ново споразумение за двустранно сътрудничество. Церемонията се състоя в германския град Аахен, предаде ТВ Европа.

Снимка от сайта на ТВ Европа

Аахенското споразумение е вид допълнение към Елисейския договор, сключен между Германия и Франция през 1963 г. Той е подписан от канцлер Конрад Аденауер и френския президент Шарл де Гол и е от ключово значение за развитието на отношенията между двете страни след Втората световна война.

  „На годишнината от подписването на друг значим договор – Елисейския, ние подписваме Аахенското споразумение“, заяви  канцлерът на Германия Ангела Меркел.  „Нека помним всички лидери, които работиха за приятелството между Франция и Германия. Защо подписваме ново споразумение днес? Защото живеем в особено време. И се нуждаем от твърдост, решителност, които да ни изведат напред. Европа днес не може да бъде сравнявана с Европа от 1963 г.“ , каза още Меркел.

 Еманюел Макрон, президентът на Франция, заяви: „Днес помирението между Франция и Германия може да се види ясно. Научихме се да преодоляваме толкова много неща. Нашето приятелство днес е по-силно. Искам да благодаря сърдечно на политическите лидери, които са работили за това стъпка по стъпка дори в трудни времена. Особено уважение заслужават канцлер Аденауер и президент Шарл де Гол.“

 На церемонията при подписването присъстваха председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и Йоханис Клаус – президентът на Румъния, която в момента оглавява европредседателството. Документът беше подписан и от външните министри на Франция и Германия Жан Ив-льо Дриан и Хайко Маас. 

 Аахенското споразумение регулира съвместните действия на двете страни в областта на външната политика и отбраната и сигурността. Един от ключовите моменти в споразумението е общият приоритет на Берлин и Париж Германия да получи постоянно място в Съвета за сигурност на ООН. Договорът се фокусира и върху икономическата интеграция.

Етикети: * * *