Министър Росен Желязков: Два от трите доклада от пакета „Макрон” са отхвърлени

преди 1 година

Твърде вероятно е пакетът да не влезе изобщо за гласуване в пленарната зала на ЕП

Транспортната комисия в ЕП не прие два от трите доклада в пакета за мобилност, по-известен като пакета „Макрон“, обяви пред митинга на превозвачите в Брюксел транспортният министър Росен Желязков, който е там заедно с български народни представители и с евродепутатите от всички групи. Това съобщи Канал 3.

Протест на български превозвачи. Снимка от сайта на БНР

„Темите, свързани с командироването и седмичната почивка в кабината не са приети, отхвърлени са,два от три доклада са отхвърлени. Няма как транспортната комисия да докладва пред парламента нещо, което не е приела“, коментира по-късно пред медиите министърът.

Желязков обясни, че след като транспортната комисия не е приела целия пакет, а частично, окончателното решение какво да се прави, ще  се взема на заседание на координаторите на политическите семейства в ЕП – сред тях най-влиятелните, ЕНП, АЛДЕ и ПЕС.

Според депутата от ГЕРБ Станислав Иванов проблемът с връщането на камионите ще отпадне, защото по-рано Съветът на Европа се е произнесъл, че тази мярка е недопустима.

Твърде вероятно е пакетът да не влезе изобщо за гласуване в пленарната зала на ЕП, прогнозираха и министърът, и президентът на ПЕС Сергей Станишев, както и евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков.

„Днес имаме основание да сме доволни от резултата от гласуването, защото за нас е очевидно, когато един пакет е отхвърлен на две трети, имаме реално основание да искаме да не го допуснем до разглеждане в пленарната зала на този парламент“, каза Станишев на митинга.
Няма да приемем и да допуснем огромни сектори от нашите икономики да бъдат откъснати от пазара, зарече се лидерът на европейските социалисти.

На сцената редом един до друг бяха евродепутатите от различните политически сили – Андрей Новаков, ПетърКурумбашев, Сергей Станишев, тяхна колежка от Румъния, Ангел Джамбазки, както и министърът на транспорта Росен Желязков. Желязков разкри, че по време на гласуването в комисията Курумбашев е бил облечен с жълта жилетка в знак на солидарност с протестиращите шофьори.

„Чакаме срещата на координаторите, самата комисия не знае какво да прави, това ще стане ясно следващата седмица“, каза Росен Желязков.

Днес от сутринта българските превозвачи протестираха на площад „Люксембург“ в Брюксел, предаде Канал 3.

Сред основните искания на протестиращите е да отпадне задължението за връщане на камионите на всеки 4 седмици до държавата на регистрация на фирмата, както и забраната за прекарване на 45-часовата почивка на водачите в кабината на камионите. Те настояват да бъдат изключени от Общата наредба за командироване на работници в чужбина, тъй като техният труд е различен от този на всички останали командировани работници.

Според превозвачите мерките в пакета „Макрон“ засягат най-много страните от периферията на ЕС, а като България поради географското си положение е най-потърпевша. Към протеста се присъединиха румънски превозвачи, както и представители на полски, унгарски, литовски професионални сдружения, които подкрепят исканията им. На площада превозвачите ни са подкрепени от Румъния, Полша, Словения, Унгария, Хърватия. Близо до протеста са разположени 10 тежкотоварни автомобила, толкова бяха разрешени от белгийските власти.

Етикети: * *