Митът за Путин се спомина

преди 1 година

Смъртта на основополагащия мит не значи, че още утре стотици хиляди хора ще се изсипят по площадите с искане за незабавна смяна на Путин и на досегашната политика. Засега е ясно едно: че днес или утре нито един човек няма да излезе на улицата да защити Путин и режима му, ако се наложи.

Андрей Пионтковский резюмира 2018 и прави прогнози за 2019 г.

„Ах, милый, хилый Новый год,
горбатый, сморщенный урод,
зажги среди тумана
цветной фонарь обмана“.
Саша Черный

1909 г.
 В Магнитогорск избухна газовата инсталация на жилищен блок с над 1 000 живущи. Загинаха повече от 30 души, а ранените са близо три пъти повече. Остарялата и неподдържана инфраструктура от епохата на СССР е по-опасна от терористична атака, смятат руски специалисти.
Снимка: „Каспаров.ру”

Коментаторите са единодушни, че е настъпил период за трансформация. Това не означава моментален избор на наследник, когото Путин трябва да посочи преди 2024 г. Не. Физическото лице В. В. Путин ще продължи да гони топки и шайби по Червения площад, да плаши Запада с хиперзвукови ракети „Авангард”, летящи 27 пъти по-бързо от звука, да се среща с бодигардове, преоблечени като хора от народа, и т.н. Но митът за храбрия водач и ръководител няма да бъде съживен. Т. нар. пенсионна реформа ускори смъртта му.

Трансформацията, която предстои, започва тук и сега. Рухна конструкцията на властта, която висеше върху косъмчето на Путинския мит. Пред управляващата клептокрация стоят доста сериозни въпроси.

Депутати от Бундестага предвиждат влошаване на отношенията с Русия през 2019 г., ако режимът на Путин продължи да нарушава Минските споразумения. Снимка: „Каспаров.ру“.

Пред „елита” стои нелека задача: със или без Путин да посочи на „народните маси” някакъв път, който не би отприщил протестната им ярост. Допълнителни трудности внася нарастващото разминаване между външнополитическите представи на мнозинството от руснаците и на властващия „елит”. И друг път съм констатирал: руският „елит” е далеч по-фашизиран от обществото, което все по-категорично отхвърля милитаристичната, антизападна, имперска политика и истерията, с която денонощно го заливат от телевизионните екрани.

Вижте тези изроди, които се вихрят в най-гледаните телевизионни програми – те се лигавят не само заради парите, но и защото истински, неистово мразят Запада. Мразят го, както не са го мразили комунистическите функционери по съветските времена. Изгарящата им омраза идва от мегаломанията и от комплексите за малоценност, които изграждат дълбоко осакатените личности на управляващата върхушка.

Страхувам се, че след като останат без отслабения и изгубил публичния си чар Путин и почувстват покачването на протестните настроения, те биха могли да потърсят спасение в по-нататъшна ескалация на хибридната война.

Украйна остана несломена четири години след началото на агресията. 
Снимка: Марк Хриненко.

В новия състав на Конгреса, който вчера започна работа, демократите имат мнозинство. В момента се формират комисиите на законодателния орган и на експертни и чиновнически  длъжности се назначават хора от Демократическата партия. Всяка комисия има правомощия да започне разследване срещу президента във всяка област на дейността му – от личните финанси до външната политика. В края на януари или в началото на февруари ще бъде готов докладът на специалния прокурор Мълър. Перспективите пред Доналд Тръмп не са слънчеви.   

Очаквам вторият шамар да бъде нанесен във връзка с Беларус, където Китай направи значителни инвестиции. Всеизвестно е, че икономическите интереси представляват главен ориентир за политическите ходове на китайската държава. Смятам, че Лукашенко би могъл да парира московския шантаж, като се обърне за помощ към китайските си спонсори.

Далеч по-голяма заплаха за московските стратези представлява пълзящото „усвояване на изконно китайските” земи (в което са убедени един милиард и половина китайци) от Тихия океан до Байкал. Демографското и икономическото им проникване няма как да бъде спряно.

Всъщност какво ще остане от Руската федерация без необятните простори на Далечния изток и на Сибир? Няколко губернии около Урал, които след време биха могли да кандидатстват за приют в украинската държава. Ето един от поразителните парадокси на руската външна политика – водим напълно ненужна и саморазрушителна война срещу Запада, но същевременно губим или вече сме изгубили жизненоважната война на Изток.   

Колаж: argumentum.ua

Явно е, че различните мафиотски кланове са въоръжени до зъби. Но сред клановете и сред силовите държавни структури вече е настъпило разслоение.  В интервюто си Золотов произнесе фраза, която представлява точна снимка на сегашното разположение на силите: „Предан съм на един велик човек, който изправи Русия на крака. Винаги ще му бъда предан и зад мен стоят 380 000 щика”.

Золотов се изтърва и на всеослушание оповести онова, което мислят и други. Самият Золотов е член на Съвета за сигурност и ако е искал да покаже каква сила стои зад Путин, защо посочва само своите 380 000 „национални“ гвардейци? Защото към армията и силите на реда принадлежат от два до три милиона души. Те не са ли верни на Путин? Излиза, че Золотов говори като полеви командир на една от бандитските формации. И щом отправя заплаха, че води след себе си 380 000 щика, значи иска да стресне някого. Кого? Явно други полеви командири, които притежават повече и по-мощни войски.

Нямам точни данни за разкола сред руските силови структури. Той пролича при разследването на убийството на Борис Немцов. От едната страна стоят Золотов и Кадиров като най-предани гавази на Путин. Другите може би запазват лоялността си към вожда, но със сигурност мразят и Золотов, и Кадиров. Тук е една от разделителните линии между силовите кланове.

Започналата трансформация на престъпната власт ще бъде сложна и непредсказуема.

Андрей Пионтковский