Млечният път е усукан

преди 1 година

От Стефани Папас, „Live Science“

Последните изследвания установяват, че в краищата на галактиката, където тежестта на гравитацията намалява, Млечният път се деформира. Вместо да лежи в плоска равнина, галактиката поема малко изкривена „S“ форма.

„Тази нова морфология предоставя важна актуализирана карта за изследване на звездното движение на нашата галактика и свидетелства за произхода на диска на Млечния път.“ Това излага в доклад съавторът на изследването Личай Денг (Licai Deng), старши изследовател в Националните астрономически обсерватории на Китайската академия на науките.

В центъра на Млечния път съществува супермасивна черна дупка, заобиколена от милиарди звезди и невидима „тъмна материя“, която не може да се види директно, но упражнява гравитационно привличане, което запазва галактиката от разпад. Трудно е да си представим как изглежда периферията на галактиката, тъй като диаметърът на Млечния път е 100 000 светлинни години, или 1 квинтрилион километра.

Денг и колегите му използвали специална категория звезди, наречени класически Цефеиди, за да измерват разстоянията по ръба на галактиката. Тези звезди са 100 000 пъти по-ярки от нашето Слънце и до 20 пъти по-големи. Те изгарят ярко и умират млади, изчерпвайки горивото в рамките на няколко милиона години след формирането си.

Усукана галактика

Светлината на тези „краткотрайни“ звезди се променя редовно в цикли от ден до месец. Според главния автор на изследването Сяодян Чен (Xiaodian Chen), изследовател в Националните астрономически обсерватории, използвайки тези импулси в яркостта, учените могат да открият разстоянието на тези звезди в рамките на 3 до 5% точност,

Китайските учени наскоро публикуваха нов каталог на тези звезди. След като са разгледали  1339 звезди тип Цефеида от каталога, учените открили, че техните позиции показват изкривяване на външните ръбове на галактиката. Краищата на Млечния път се огъват като буквата S в „прогресивно усукан спирален модел“, пише в изявлението съавторът на изследването Ричард де Грийс (Richard de Grijs) от Австралийския университет Макуори (Macquarie).

Млечният път не е уникален. Десетина други галактики вече са показали подобно изкривяване, съобщават учените днес (4 февруари) в списание „Nature Astronomy“. Според Чао Лю, (Chao Liu)  съавтор и изследовател в Националните астрономически обсерватории, изкривяването вероятно е причинено от въртящ момент, предизвикан от въртенето на вътрешния диск на галактиката.