Много трябва да внимаваме с онези, които са прави

преди 2 месеца

Съвместно може да живеем само с виновни хора, с онези, които вече са прегрешили, така или иначе, и го знаят.

Шандор Марай

Например, били са сполетени от голяма несправедливост, подлост – ограбили са плодовете на труда им, ограбили са свободата им, убили са любимия им човек и долни и жестоки хора са сторили всичко това незаконно.

Тези хора са прави и се движат в този свят като факли, разнасяйки аления си гибелен огън, собствената си безспорна истина.

Искат възмездие или отмъщение, искат и понякога дори самите те не знаят какво искат… само нещо да се случва…

Тези несретници са много опасни, защото са прави; всеки, който е прав, е опасен и той го знае.

Съвместно може да живеем само с виновни хора, с онези, които вече са прегрешили, така или иначе, и го знаят. С тях може да се задействат обществата.

Наранените и онези, които безусловно са прави, са по-лоши и от еднокнижниците. Защото те имат само една правда и искат целия свят да служи на тази правда, правдата на несправедливите им страдания. Не може да ги докоснеш с доводите на разума и чувствата. Трябва да изчакаш, докато времето изсмуче от тях змийската отрова на първоначалната болка.

Тогава се успокояват.

И един ден осъзнават, че те, несправедливо гонените и мъчените, да, те са отговорни за всичко, което им се е случило.
Всеки е отговорен за това, което се случва с него.

Паметникът на Шандор Марай в родния му град Кошице

Шандор Марай е унгарски писател и публицист, автор на „Изповеди на един буржоа“. След разгрома на Унгарската съветска република през 1919 г. емигрира в Германия и следва журналистика в Лайпцигския университет. Става свидетел на зараждането на германския нацизъм и e последователeн привърженик на антифашистките възгледи.

През 1923 г. успява да се прехвърли в Париж, където следва философия. През 1928 г. се завръща в Будапеща, където активно се занимава с журналистика, като пише за унгарски и за чуждестранни вестници. Новите му книги се превръщат в бестселъри, пиесите му се поставят в най-добрите театри.

След Втората световна война марксистки критици го определят като „буржоазен автор“. Емигрира в ШвейцарияИталия, а през 1957 г. получава американско гражданство. Работи в радио „Свободна Европа“, подкрепя Унгарската революция от 1956 г. и тежко преживява потушаването й.

След смъртта на съпругата и на детето си се самоубива.

Етикети: * *