Молдовският пропутински президент бе дисквалифициран

преди 1 година

Решението за разпускане е единственият логичен ход, след като парламентът не успя да излъчи правителство в отредения му от закона тримесечен срок след изборите през февруари т. г.

Конституционният съд прекрати правомощията на Игор Додон

 „Грани.ру”

Самият Игор Додон

На 9 юни, неделя, Конституционният съд на Молдова отстрани от длъжност президента на републиката Игор Додон и временно предаде правомощията му на министър-председателя Павел Филип, съобщи Point.md.

Решението е прието по искане на група депутати след отказа на Додон да разпусне парламента, за което проруският политик бе обвинен в „преднамерен отказ да изпълни конституционните си задължения“.

Само няколко часа след назначаването си за временен президент в пряко телевизионно излъчване Павел Филип подписва указ за разпускане на парламента и насрочи извънредните парламентарни избори за 6 септември. „Предсрочните избори са най- демократичният инструмент за излизане от политически кризи“, заяви служебният държавен глава. Решението за разпускане на парламента е единственият логичен ход, след като парламентът не успя да излъчи правителство в отредения му от закона тримесечен срок след изборите през февруари т. г.

Социалистите от партията на Додон вече са формирали коалиция с проевропейския блок „Acum“, за да се борят срещу Демократическата партия на Молдова (ДПМ), ръководена от  олигарха Владимир Плахотнюк, който контролираше и досегашния състав на парламента и правителството.

Начело на новото правителство е избрана Мая Санду, лидер на Партията на действието и солидарността, която участва в проевропейския блок „Acum“.

На 7 юни Додон отказа да изпълни решението на Конституционния съд да разпусне парламента. Част от депутатите заявиха, че Конституционният съд е овладян от олигарха Плахотнюк и решенията му са незаконни. С мнозинство от 61 от 101 гласа депутатите приеха декларация, която осъжда „опита за узурпиране на властта от Демократическата партия и от лидера й Владимир Плахотнюк чрез Конституционния съд“.

На изборите през февруари социалистите получиха 35 депутатски места, ДПМ – 30, а блокът „Acum“ – 26.

Временно отстраненият президент Додон призова населението към мирни протести и се обърна за помощ към световната общественост.

Министърът на външните работи в новото правителство Андрей Настасе призова органите и службите за вътрешна сигурност да не се подчиняват на сваления кабинет. Самият Настасе твърди за свои лични разговори с полицейски началници, които са го уверили, че ще останат верни на клетвата си и ще служат единствено на народа.

Да видим докога.

Етикети: * * *