Монолог в празното пространство

преди 2 години

Нека поне този път да не говорим за "укрепване на доверието"! Поне този път, защото след 2014-а и след Крим е особено срамно. Не смятате ли, скъпи мои даладиета и чембърлейни! Колко пъти трябва да ви наритат задника, за да си научите урока?

В чест на Международния икономически форум в Санкт Петербург

Виктор Шендерович

Снимка „Каспаров.ру“

Ех, що ви трябваше да пристигате тук, скъпи чуждестранни гости. За какъв дявол… Съгласете се, че е твърде странно да обсъждате перспективите за „устойчиво развитие” на света с група граждани, окопали се във властта преди двадесет години и нямащи намерение да я напускат.

Откъдето и да погледнете, гадно е да се говори за глобализацията в страна, където полицията измъчва арестувани, надзирателите се гаврят със затворници, съдът винаги взима страната на палачите, а през границата не пускат да проникне даже стон.

Напълно безперспективна ми се струва и дискусията за инвестиции в държава, където от президентската администрация назначават милионерите, оглавяващи класациите на сп. „Форбс” и пак оттам издават ордери за арест. (Жалко, че никой от гостите не попита какво, аджеба, е станало с бившия председател на организационния комитет г-н Улюкаев…)

Напълно ви разбирам господа: Спенсър, 300% печалба, все нещо и ние сме чели, знаем за какво става дума…

И все пак, струва ли си да се водят оживени разговори за либерални перспективи с лица, които покровителстват убийци? В чия полза се лее шампанско в държава, където шериатът може да бъде обявен за официална религия и да бъдат разстрелвани хомосексуалисти? Или някой публично да поръча да пребият журналист, а после да бъде назначен в президентската администрация?

Концертът класическа музика на Дворцовия площад няма да изчисти кармата ви, уважаеми господа. А балончетата от шампанското ще изскочат с бълбукане от корема ви в най-неудобен момент, помнете ми думата, скъпи гости на форума…

И да не си помислите, че ще извлечете някаква полза от „изключителното” събитие?. Абсурд.

Според най-новото социологическо изследване на въпроса  „Вярвате ли на Путин?”, 32% (в лилаво) отговарят „Да!”, а останалите 68% (в светлозелено) също отговарят с „Да!”

Вашите инвестиции няма да издигнат жизненото равнище на тукашните граждани, защото в узурпирана страна няма граждани. Мърдат само васали, чийто труд е твърде неефективен и които получават корички от господарската трапеза. Колкото да не допуснат плебеите да се разбунтуват.

Парите, които ще дойдат в Русия, няма да подпомогнат икономическото й развитие. Защото икономиката не се развива там, където ключовите длъжности се предават по наследство или се разпределят вътре в клана.

Все още никой не е открил механизъм, чрез който да замени овеса с пясък или как дебелите копеленца на чекистите да изместят младите гении, побеждаващи на международни олимпиади.

Парите, инвестирани в Путиновия режим, ще бъдат изразходвани само и единствено за кражби и за укрепване на режима.

Тези пари ще отидат за увековечаване на местната азиатска власт чрез раздаване на подкупи в ключови направления: медии, съд, ОМОН, Централната избирателна комисия. Ето къде и кому ще помогнат и париците, и безплатният PR в полза на Путин, които вие за пореден път донесохте на невския бряг, любезни световни инвеститори.

Разбира се, вашите средства ще бъдат използвани и за разпалване на нова война, когато бандитите сметнат, че е време да разпалят нов конфликт, за да прехвърлят за пореден вниманието на местната публика към необятната тема за патриотизма и дълга да умреш за родината.

Ето защо ви моля: нека поне този път да не говорим за „укрепване на доверието“! Може ли? Поне този път, защото след 2014 и след Крим е особено срамно. Не смятате ли?

Извинете за моя лош френски с малко „инглиш”, но на леля Клио вече й се повръща от вашето историческо невежество, скъпи мои даладиета и чембърлейни!

Колко пъти трябва да ви наритат задника, за да си научите урока?

Етикети: * * * * *