На планети, на които има кислород, може да няма живот

преди 1 година

Според едно ново изследване наличието на кислород на далeчна планета, може и да не е доказателство за наличие на живот.

В една изследователска лаборатория учените са извършили симулации на възможни атмосфери на екзопланети и са успели да генерират кислород и органични молекули, съдържащи въглерод, които са градивните частици на живота такъв, какъвто го познаваме.

 „Дълго време се предполагаше, че наличието на кислород и на органични съединения е индикатор за наличие на живот, но ние в множество  успяхме да ги създадем в безжизнена среда“, заяви ученият Чао Хи (Chao He) от Департамента за земни и планетарни изследвания към Университета Джон Хопкинс в Балтимор. „Това подсказва, че дори съществуването едновременно на общоприети знаци за живот може да се окаже фалшива следа.“

Огромното количество от кислородни молекули  О на Земята – а те съставляват  20% от нашата атмосфера, са произведени от растения и фотосинтезиращи микроби. Затова астробиолозите и планетарните изследователи дълго смятаха, че търсенето на кислород в екзопланетите е ключово за откриването на извънземен живот.

По тази причина много изследователи твърдяха, че откриването на кислород и метан в атмосферата на екзопланета ще са силни индикатори за наличието на биологични процеси. Тези газове не могат да съществуват едновременно за дълго и ако ги има,  се мислеше, че това означава, че нещо непрекъснато ги пресъздава. На Земята метанът, както и кислородът са метаболични отпадъчни продукти, така че се предполагаше за разумно да се допусне, че щом някъде нещо продължава да ги възпроизвежда, то вероятно е живот.

Но подобни открития не бива да се смятат за равносилни на откритие на живот. Има прекалено много неясноти и двусмислия, за да се достигне до подобно заключение.

Част от несигурността произтича от нашето непълно познание на екзопланетите, на които съществуват кислород, метан или други потенциални индикатори за живот. Възможно е там да протичат някакви странни абиотични химични реакции и те да създават мимикрия на сигналите, генерирани от живота тук на Земята.

Според новото изследване има достатъчно основания за подобни съмнения. Ученият и колегите му са експериментирали с десет различни смесици от газове, подобни на тези, които вероятно съществуват в атмосферите на „супер земите“ или на „мини нептуните“. Както подсказват наименованията им, това са тип екзопланети, по-масивни от Земята, но по-малки от гигантите Уран и Нептун.

Изследователите експериментираха с различни газови смески като въглероден диоксид, вода, метан и амоняк при температури, вариращи от 27 до 370 градуса по Целзий, и провокираха така създадените смески с два типа стимул „анти“ – ултравиолетова светлина и плазма.

Екипът проверил последствията след три дни и идентифицирал съставките, които са били създадени от процеса, използвайки огромен спектомер. В много от случаите се създавал кислород и органични вещества като формалдехид и водороден цианид.

Научният доклад е публикуван на 11 декември в научното списание „ACS Earth and Space Chemistry“.

Статията е публикувана в Space.com

Етикети: