Нагоре с асансьора, който води надолу

преди 5 месеца

Отстраняването на Цветанов от реалната политика поставя много повече въпроси, отколкото дава отговори.

Оттеглянето на довчерашния втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов от всички държавни и партийни постове не бе посрещнато еднозначно.

По стълбата нагоре, която води надолу
Снимка Интернет

ГЕРБ, разбира се, ще чакат обясненията на лидера си. Един депутат от гражданската квота обаче нарече Цветанов незаменим. Коалиционни партньори отдадоха заслуженото на Цветанов за постигнатите изборни победи на ГЕРБ. От БСП реакцията бе очаквана – просташка. Заслугите на Цветанов за създаването и развитието на партията ГЕРБ наистина са огромни. Да припомним, че в първите три години (2006-2009 г.) той бе де юре лидер на партията, тъй като по силата на закона кмет няма право да оглавява партия, а тогава Борисов бе кмет на София. Първата победа на ГЕРБ на евроизбори, разгромяващата победа на парламентарните избори през 2009 г., победата на местните избори през същата година – всичко това се дължи на организацията на Цветанов и на харизмата на Бойко. Цветанов познаваше едва ли не всичките партийни членове по име, знаеше и семействата им. Докато Борисов се запознаваше с депутатите на ГЕРБ в пленарната зала и на някои така и не научи имената им.

От всички избори, на които ГЕРБ се явяваше с Цветанов като шеф на предизборния щаб, бяха загубени само едни – президентските през 2016 г. Едва ли може обаче да виним него за тази загуба – неизбираемата Цецка Цачева бе посочена лично от Борисов. С цел да загубят, както си призна той няколко месеца след това.

Логично се поставя въпросът – какво ще стане с ГЕРБ без Цветанов.

И още – дали само „Апартаментгейт” се оказа за Цветанов асансьорът, с който той тръгна надолу?

На първия въпрос е по-лесно да се отговори. Без Цветанов партията няма да бъде същата. Човек от ГЕРБ, който да обикаля структурите по няколко пъти и да ги поддържа в постоянна бойна готовност, не се е появил още на хоризонта, а със сигурност едва ли скоро ще се появи. Борисов няма да допусне втори Цветанов в партията си. Това е сигурно. Но това не значи, че няма да се разрази битка за това кой да бъде най-близо до сърцето на лидера.

Никой не отрече заслугите на Цветанов за спечелването и на последните европейски избори. Вярно, Борисов обикаляше с джип насам-натам, но преди това на тези места бе минал Цветанов да подгрее електората. Ще видим сега на местните избори как ще се развият нещата. Борисов не е слънце да огрее цялата страна, той е и премиер и няма да има време да обикаля по села и паланки, както правеше довчерашният му заместник, на когото това му бе работата. Със сигурност може да се предположи, че ГЕРБ няма да повтори зашеметявашия си успех отпреди 4 години, когато спечели всички областни градове. Сега ще трябва да сдаде някои от тях.

Авторитетът на Цветанов като шеф на парламентарната група на ГЕРБ бе неоспорим. Възможно е сега единодушието сред депутатите да се позагуби. Цветанов умееше да преговаря и с другите парламентарни групи и да търси съгласие по важни законопроекти. Новата шефка на „герберите“ в парламента откровено си призна, че не може да влезе в обувките на Цветанов.

Да видим сега как стои отговора на втория въпрос – дали единствено „Апартаментгейт” се оказа асансьорът, който смъкна Цветанов от върха до низините само за месец и нещо.

Отговорът според мен е – не, не е само историята с апартамента с асансьор на Цветан Цветанов.

Видно е, че с излизането му от реалната политика президентът се освобождава от най-яростния си критик от управляващата партия. Дали няма някаква договорка, плод на консултации, както им викат на Запад, или пазарлъци, както ги наричат у нас Цветанов да бъде отстранен? Ще видим скоро.

Оттеглянето на Цветанов странно съвпадна и със завръщането в парламента на Делян Пеевски. На пръв поглед може и да няма пряка връзка между изчезването на единия и появата на другия, но може би единственото изказване на Пеевски от парламентарната трибуна на 42-то Народно събрание бе, когато малко преди да бъде избран за шеф на ДАНС, той заплаши Цветанов, че лично ще се разправя с него. Светкавичната оставка на Пеевски след масовите протести му попречи да реализира тази си закана. Сега може би оттеглянето на Цветанов ще даде възможност на Пеевски за разгърне законотворческите си амбиции. А може би махането на Цветанов е било условие на ДПС към ГЕРБ да поддържа кворума в парламента – казва ли ти някой?

Като че ли Цветанов бе най-силният български политик, който се застъпваше за изграждане на стратегическо партньорство със САЩ. Той ходеше на молитвени закуски с американските президенти, посещаваше Съединените щати по няколко пъти в годината. Цветанов бе и човекът, който спъна намеренията на президента за „Грипен”, като създаде комисията, която предложи F-16.

Предстои да видим как ще се финализират преговорите със САЩ за придобиването на F-16 и дали въобще ще се финализират.

И по този въпрос в парламента ГЕРБ ще може да разчита единствено на ДПС.

Цветанов поддържаше тесни връзки със съюзническите  партньорски служби. Кой сега ще поеме тази роля и дали с неговото оттегляне сътрудничеството ни с тях няма рязко да намалее?

Очевидно отстраняването на Цветанов от реалната политика поставя много повече въпроси, отколкото дава отговори.

Етикети: * * *