Най-малко 15 ранени при протести в Тирана

преди 2 години

На един плакат лицето на премиера Еди Рама имаше прилика с венецуелския президент Николас Мадуро

Хиляди привърженици на албанската опозиция вчера се стекоха на демонстрация с искане на оставката на кабинета на Еди Рама и предсрочни избори, предаде БНР.

Те успяха да пробият полицейския кордон пред сградата на правителството и се опитаха да разбият вратите, като хвърляха коктейли „Молотов“ и сигнални ракети. Полицията използва сълзотворен газ и водни струи.

Петима полицаи и десетина демонстранти и журналисти получиха медицинска помощ в болници след сблъсъците, повечето от тях заради проблеми с дишането, съобщи здравното министерство.

Митингът беше организиран от дясноцентристката Демократическа партия на Албания.

Демонстрантите носеха плакат с надпис „Това е краят на крадците“, а на друг – лицето на премиера Еди Рама имаше прилика с венесуелския президент Николас Мадуро.

Министърът на вътрешните работи на Албания Сандер Леши призова политическите лидери да се дистанцират от насилието.

Президентът Илир Мета също призова за сдържаност, като каза, че „гражданите трябва да имат право да протестират, но и всички институции трябва да бъдат уважавани“.

САЩ, ЕС и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) осъдиха сблъсъците на албански протестиращи с полицията в Тирана и призоваха политическите партии да „вземат всички необходими мерки, за да може ситуацията да стане мирна и конструктивна“.

Етикети: * *