Нанси Пелоси продължава да пише история

преди 2 години

Пелоси обеща да накара Конгреса да работи за благото на всички американци, а партията й се готви да предизвика президента с разследвания и призовки.

Демократката Нанси Пелоси беше избрана за председател на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ, след като нейната партия получи мнозинство в нея след междинните избори на 6 ноември м.г., предаде Ройтерс. Процедурата по избора се предаваше на живо на сайта на Конгреса.

Нанси Пелоси, снимки Уикипедия

Според поредността на заместниците на президента на САЩ в извънредни случаи Пелоси би била втори заместник на президента Тръмп след  вицепрезидента Пенс, което я прави най-старшата жена политик в историята на САЩ.

В историята Пелоси остава и като първата жена, първия американец от италиански произход и първия калифорниец, който заема поста говорител на Камарата на представителите.

Пелоси става за втори път председател на Долната камара на Конгреса на САЩ. През 2007 г. тя стана първата жена в Америка, заемала някога този пост, и остана на него до 2011 г., когато Републиканската партия получи мнозинство.

Президентът Доналд Тръмп в четвъртък за първи път по време на своя мандат влезе в стаята за брифинги в Белия дом и поздрави Нанси Пелоси за избирането й. Пелоси го покани да произнесе годишната си реч „За състоянието на съюза“ пред двете камари на Конгреса на 29 януари.

2007 г. Президентът Джордж Буш произнася речта си „За състоянието на съюза“. Зад него са вицепрезидентът Дик Чейни и председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси 

Против кандидатурата на Пелоси се обяви една група от конгресмени-демократи, които настояваха, че партията се нуждае от нови лица и младо ръководство. Тези демократи все пак подкрепиха Пелоси, след като според „The Washington Post“ тя е уверила съпартийците си, че ако бъде избрана, това ще бъде нейният последен мандат и няма да се кандидатира през 2022 г., когато ще са следващите междинни избори за Камарата на представителите.

Пелоси обеща да накара Конгреса да работи за благото на всички американци, а партията й се готви да предизвика президента с разследвания и призовки. Това е първият нов Конгрес, започнал работа в момент, когато работата на федералното правителство е частично спряна поради липса на финансиране. Причината е в искането на Тръмп да се финансира изграждането на стена по границата между САЩ и Мексико, припомня Асошиейтед прес.

Очаква се 116-ият Конгрес на САЩ, който се събра на 3 януари на първото си заседание, да бъде много по-различен от всички досегашни. В него ще заседават рекорден брой жени, а новото поколение от мюсюлмани, латиноамериканци, индианци и афроамериканци, представени в Долната камара, отразява промените в етническия състав на САЩ, отбелязва Асошиейтед  прес.

Републиканските представители в камарата все още са предимно бели мъже.

На 8 февруари 2018 г. като лидер на демократическото малцинство в Камарата на представителите Нанси Пелоси произнесе рекордно дълга 8-часова реч, за да призове за реформа на имиграционното законодателство, защитаваща младите нелегални имигранти в Съединените щати, т. нар. мечтатели, предадоха световните агенции. Пелоси взе думата от трибуната на Долната камара на Конгреса на САЩ в 10.04 ч. (17.04 ч. българско време) и приключи речта си чак в 18.11 ч. вчера (1.11 ч. българско време днес). Тя остана права през цялото време и не спря да говори, с изключение на спорадични прекъсвания за вода. Според историк на Долната камара на Конгреса предишният рекорд за най-дълга реч в Камарата на представителите датира  от 1909 г., когато конгресмен е говорил „скромните“ 5 часа и 15 минути.

Нанси Пелоси през 1993 г. в Камарата на представителите

Нанси Патриция Д’Алесандро Пелоси е родена на 26 март 1940 г. в Балтимор, Мериленд, в италиано-американско семейство. Тя е най-малкото от шестте деца. Баща й Томас е бил конгресмен от Демократическата партия и кмет на Балтимор, а брат й  (също Томас) е кмет на Балтимор от 1967 до 1971 г. Нанси завършва Тринити Колидж във Вашингтон, където се запознава с бъдещия си съпруг Пол Пелоси и сключват брак през 1963 г. За 6 години им се раждат 5 деца. Семейството се мести да живее в Сан Франциско. Нанси Пелоси става представител на Осмия конгресен район на Калифорния в Камарата на представителите, преди да бъде избрана за неин председател. На 2 юни 1987 г. Пелоси е избрана в Камарата на представителите, а на 3 януари 2007 г. е избрана за първи път за неин председател.  

Етикети: * *