НАТО подписва протокол за присъединяването на Македония към Съюза на 6 февруари

преди 2 години

Церемонията по подписването ще се проведе в централата на НАТО в Брюксел в 11:00 часа местно време.

Страните от НАТО ще подпишат протокол за присъединяването на Република Македония към Съюза на 6 февруари. За това съобщи в събота в профила си в Twitter генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„На 6 февруари ще напишем история – съюзниците на НАТО ще подпишат протокол с министъра на външните работи Никола Димитров за присъединяване към Алианса на бъдещата Република Северна Македония“, написа Столтенберг.

В прессъобщението, публикувано на уебсайта на НАТО,  пише, че церемонията по подписването ще се проведе в централата на НАТО в Брюксел в 11:00 часа местно време.

Споразумението за промяна на името на страната на „Република Северна Македония“ бе подписано на 17 юни 2018 г. на брега на Преспанското езеро, което е на границата между двете страни. На 11 януари 2019 г. парламентът на Македония одобри промяната на конституцията, а гръцкият парламент ратифицира договора на 25 януари.

Това сложи край на 27-годишния конфликт между Атина и Скопие за името на Македония, по време на който Атина блокира процеса на приемане на Македония в НАТО и в ЕС. Преди повече от 10 години НАТО обяви готовността си да приеме Македония веднага след като проблемът с името на страната бъде премахнат.

С подписването на протокола за присъединяване започва последната фаза от приемането на Македония в НАТО. В този краен етап парламентите на държавите от НАТО трябва да дадат своето одобрение. Когато всички държави одобрят протокола, генералният секретар на НАТО отправя покана за присъединяване към новата страна. Когато процедурите бъдат изчерпани, Македония ще се присъедини към Алианса с новото си име като 30-ата държава от организацията.

Етикети: * *