НАТО призова Русия да унищожи ракетите си със среден обсег

преди 2 години

Столтенберг: Подготвяме се за свят без този пакт и за свят с повече руски ракети в Европа Започнали сме подготовка и не мога да предскажа резултата от нея.

Русия не е предприела никакви стъпки, за да се върне към прилагането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Призоваваме Москва да унищожи своите ракети със среден обсег, каза на конференцията по сигурността в Мюнхен генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Това предаде ТВ Европа.

Йенс Столтенберг
Снимка ТВ Европа

„Призоваваме Русия да унищожи по един удостоверим начин ракетите си със среден обсег. Часовникът тиктака. Искаме Русия да се върне към прилагането на Договора, но се подготвяме също така за свят без този пакт и за свят с повече руски ракети в Европа. НАТО е започнал подготовка и не мога да предскажа резултата от нея. Но мога да кажа, че ще направим това като обединен алианс, без да разполагаме нови наземно базирани ядрени оръжия в Европа“, заяви Йенс Столтенберг.
 

През януари Русия обяви, че прекратява участието си в Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, след като САЩ обявиха, че го напускат в период от 6 месеца, освен ако Москва не прекрати нарушенията на пакта от 1987 г. Западните съюзници в НАТО смятат, че изпитанията на новата руска крилата ракета 9М-729, която може да носи ядрена бойна глава, нарушават разпоредбите на Договора.

Федерика Могерини – върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, заяви:
„Нито едно от предизвикателствата пред сигурността днес не може да бъде ефективно решено с чисто военен подход. Това може и да звучи сюрреалистично на Мюнхенската конференция по сигурността. Чувствам, че имаме нужда от разнообразен инструментариум, който може да включва и военно решение, но също така изисква и много повече: икономическа подкрепа, превенция, защита на човешки права, упълномощаване на млади хора и жени, помирение, действия за климата и други.“

 Могерини подчерта, че глобалните предизвикателства пред сигурността изискват гъвкави и вариативни решения, които трябва да бъдат подкрепени от всички държави във военния блок НАТО и в политическия – Европейския съюз.

Етикети: * *