„Не искаме да живеем в подобен свят.“ Генералният секретар на НАТО за руските ракети

преди 2 години

Столтенберг: "Нямаме намерения да разполагаме в Европа нови ракети с наземно базиране“

Ивайло Везенков

„Свободна Европа“, България

Йенс Столтенберг
Снимка Уикипедия

В навечерието на 70-та си годишнина Северноатлантическият съюз се подготвя за новата система на международните отношениявече без Договора за ракетите със среден и малък обсег. Позицията на НАТО беше разяснена от генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг в интервю пред радио „Свобода“. Столтенберг бе на официално посещение в България във връзка с 15-годишнината от приемането на страната ни в НАТО.

През декември 2018 г. министрите на външните работи на държавите от НАТО приеха декларация, в която обвиниха Русия, и посочиха, че: „Нарушаването на Договора за ракетите със среден и малък обсег (ДРСМД) от страна на Русия подкопава възможностите за ефективен контрол на въоръжаването и заплашва сигурността на Северноатлантическия съюз. Нарушението представлява елемент от цялостен модел на поведение, който има целта да отслаби общата архитектура на евроатлантическата сигурност“. НАТО подкрепи излизането на САЩ от договора и призова Русия да спазва подписаните съглашения.

Конкретен обект на загриженост се оказа ракетната система 9M729, която „нарушава ДРСМД и подлага на сериозен риск евроатлантическата сигурност“. За да защитят тезата си, че Москва не е нарушила нищо, в началото на годината руски военни експерти показаха пред западни военни аташета и журналисти някаква ракета, която нарекоха 9М729. След внимателен анализ се оказа , че това не е ракетата, за която става дума, а друга – 9M728, която наистина не нарушава договора. Типични за руската страна хитрини и шикалкавене.

В съответствие с ДРМСД от 1988 г. на Европейския континент не са разполагани балистични и крилати ракети с далечина на полета от 500 до 5500 км. Тридесетте години без пряка заплаха позволиха на Европа да не хвърля огромни средства за надпревара във въоръжаването, да ускори икономическото си развитие, да вложи значителни средства в социалната сфера и в повишаване на жизнения стандарт. Този период на мир и процъфтяване приключва.

Йенс Столтенберг:

Политическото и военното ръководство на НАТО е разтревожено от факта, че през последните няколко години Русия нарушава Договора за РСМД. Няколко десетилетия този договор бе крайъгълен камък на европейската сигурност. Но през последните шест години Русия разработи и въведе на въоръжение нов тип ракети със среден и малък обсег. Ние ги наричаме SSC-8 (9M729). Тези ракети са в състояние да носят ядрени бойни глави, мобилни са и могат да стигнат до всеки европейски град. Времето за предупреждение след изстрелването им практически клони към нула, което означава, че значително снижават прага за употребата на ядрено оръжие при вероятен военен конфликт.

Това са причините за тревогата и за призивите ни към Русия да продължи да спазва договора. Не искаме нова Студена война и нова надпревара във въоръжаването. Но същевременно сме длъжни да се подготвим за бъдещето, в което Русия ще продължи да нарушава договора, който няма как да бъде запазен. Длъжни сме да се подготвим за свят, в който няма да има Договор за РСМД, но ще има повече руски ракети. Което е сериозен и тревожен проблем.

Йенс Столтенберг:

Основното ни послание съдържа опити да спасим договора и да убедим Русия да го спазва. Още шест месеца Русия има възможност да се вслуша в гласа на здравия разум, понеже процесът на излизане от договора трае около половин година. Ако те не се върнат към клаузите на документа, ще бъдем принудени да предприемем ответни мерки.

Ще действаме разумно, сдържано, с отбранителни похвати, като нямаме никакви намерения да разполагаме в Европа нови ракети с наземно базиране. Залагаме на контрола над въоръжаването, за да избегнем нова надпревара. Но докато Русия не започне отново да спазва изискванията на договора, той е мъртъв документ, парче смачкана, никому ненужна хартия.

Йенс Столтенберг:

НАТО вече разшири присъствието си в Черно и в Балтийско море. Направихме го, след като се убедихме, че Русия значително повиши военния си потенциал в двата региона и хвърли значителни средства за превъоръжаване и довъоръжаване. Включително и с ядрено оръжие.

Всеизвестно е, че Русия наруши международното право, използва сила срещу съседни държави, незаконно анексира Крим и продължава да дестабилизира Украйна. Същевременно прилагаме балансиран подход спрямо РФ. Гледаме на нея като на съсед, с който винаги ще живеем заедно и сме длъжни да подобряваме отношенията си и да не допускаме ескалация на напрежението. Стремим се да бъдем конструктивни и твърди, за да водим полезен и постоянен диалог.

Йенс Столтенберг:

НАТО оказва политическа и практическа подкрепа на Украйна. Постоянно отстояваме териториалната цялост и суверенитета на Украйна, като й предоставяме помощ в различни направления: командване и военно строителство, модернизация на въоръжените сили, киберсигурност и логистика. Някои държави от НАТО помагат за повишаване на бойната подготовка на украинските военнослужещи. Украйна е суверенна държава, която има право да поиска помощ и подкрепа. Длъжни сме да й помогнем, след като е подложена на силен и неоправдан натиск от Русия.

Йенс Столтенберг:

Вратите на НАТО са отворени. Доказват го процесите от последните дни и месеци – преди няколко години приехме Черна гора, а днес Северна Македония е в процедура за влизане в Съюза. Само преди седмици подписахме протокола за приемането й. Сега предстои документът да бъде ратифициран от парламентите на натовските държави. Повтарям: всички европейски държави, които отговарят на стандартите на НАТО, могат да кандидатстват за членство. Решението ще вземат 29-те страни-съюзнички, които скоро ще станат тридесет. И държавата-кандидат. Никой друг няма право на глас в този процес.

Ракети, забранени от Договора за РМСД. Снимка: „Свобода.орг“

Понякога откъм Русия се надават викове, че това било „провокация“, че Черна гора и Северна Македония не трябвало да влизат в НАТО и т.н. Спомнете си, че преди години казваха същото по адрес на България и на балтийските държави. Подобни възгледи са твърде опасни за европейската сигурност, защото развяват лозунга за някакво несъществуващо право на големи държави като Русия еднолично да решават какво могат и какво не могат да правят по-малките им съседи. Това е изтърканата идея за „сфери на влияние“.

Ние не искаме да живеем в подобен свят. Искаме свят, в който всички държави, малки и големи, се ползват от правото самостоятелно да избират пътя си, включително и членството в съюзи като НАТО. Самата представа, че бихме могли да диктуваме или да налагаме решения на други държави, напълно противоречи на ценностите, върху които е граден и върху които стои нашият съюз.

Самият аз съм роден в неголяма държава, Норвегия, която граничи с Русия. Радостен съм, че през 1949 г., когато кандидатствахме в НАТО, никой не посмя да каже: „Недейте, защото СССР или Русия няма да са доволни от факта, че приемаме Норвегия в Алианса…“ Нямаше нищо подобно. Приеха ни, защото такова бе суверенното решение на Норвегия.

Етикети: * * * *