„Не участвайте в безславните дела на тъмнината!”

преди 6 месеца

Поклон пред жертвите на комунима!

Снимки: Красимир Тодоров

Сполай на Негово Високопреосвещенство епископ Гервасий, който близо три десетилетия отслужва панихиди в памет на българите-мъченици, посечени от зловещия сатър на комунизма!

Сполай на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, която трета поредна година поднася венец и произнася ярко слово пред черните стени с имената на девет хиляди почтени българи!

Сполай на командирите и на момчетата от Националната гвардейска част, които поднесоха венци и изпълниха траурния ритуал!

Сполай на всички български граждани и европейци, политически и обществени дейци, учени и воини, европейски депутати и народни представители, мъже и жени, живи свидетели и жертви на репресии, оцелели от затворите и лагерите на комунистическия режим, членове на Съюза на репресираните и на други неправителствени организации, които за пореден път се сбраха пред храм-паметника до НДК!

Болка, изгаряща като посолена рана

Днес нямаше партии и течения, организации и сдружения, подозрения и намусени физиономии на бивши съюзници. Днес бяхме сродени от обща болка и обща кауза – да бъдем българи, некомунисти и радетели за демократична, европейска и просперираща България.

Председателят на Съюза на репресираните доцент Драго Михалев благодари на духовниците и на всички българи, почели с присъствието си паметта на мъчениците.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева за трети пореден път произнесе вълнуващо слово (словото поместваме отделно).

Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Гервасий в съслужение с трима свещеници отслужи панихида в памет на известните и на безименните жертви на червения „народен съд“, пратил на смърт хиляди български политически дейци, предприемачи, търговци, офицери, учени, писатели и журналисти, заможни земеделци и просто честни българи, осмелили се да вдигнат глас и ръка срещу болшевишката напаст.

В речта си митрополит Гервасий нарече комунистите-безродници „най-страшната зараза, поразявала нявга българското племе”.

Силно слово произнесе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева:

Точно преди 75 години датата 1 февруари влиза в историята с най-масовото произнасяне на смъртни присъди. Месеци преди това и месеци след това живота и свободата си, достойнството и имуществото си губят хиляди – учени, писатели, карикатуристи, журналисти, банкери, предприемачи.

Всяка година на тази дата сe събираме тук, за да се поклоним пред паметта им, и всяка година си задаваме въпроса защо жестокостта на палачите придобива такъв невиждан размах. От гледна точка на историята 75 години са пренебрежимо къс период, а раните, нанесени толкова скоро, продължават да кървят.

И днес има хора, които мислят, че „народният” съд е бил необходим за времето си. Затова е жизненоважно на тази дата тук винаги да се събират хора, да помнят и да не спират да разясняват.”

Почетният председател на Съюза на репресираните от комунизма и бивш народен представител Лили Друмева говори за незаглъхващата болка, която ни гори вече 75 години след жестоката смърт на наши деди и бащи, духовни предтечи, съградили държава и семейства, съсипани и опозорени от болшевишките изверги.

Г-жа Лили Друмева призова сградата на пл. „Лъвов мост”, печално известна като „Къщата на мъченията“, най-сетне да бъде отредена за Музей на комунистическия режим, където да бъдат събирани и показвани документи, снимки, спомени и други свидетелства за периода на червеното варварство.

Лили Друмева напомни, че вече три години, откакто е държавен глава, др. президент Румен Радев нито веднъж със слово или с лично присъствие не е почел жертвите на комунистическия режим, чиято галена рожба са самият Радев и вярната му прислуга.

Председателят на БЗНС Николай Ненчев връчи грамоти на изявени личности, дали неоценим принос в борбата за демокрация, за отстояване на европейските морални ценности, дали пример за гражданско мъжество със съпротивата си срещу хибридните попълзновения на „империята на злото“ – Путинова Русия (списъка на наградените поместваме отделно).

Гвардейци с униформи на Супхопътните войски, на Военновъздушните и на Военноморските сили положиха венци в памет на 350 български офицери, избити без съд и присъда, и на други 292 воини на отечеството, осъдени от палачите на „народния съд“

Етикети: * *