Ненчев: Русия да се извини за агресията срещу България!

преди 2 години

Това заяви лидерът на БЗНС пред група симпатизанти.

На въпрос кога Русия ще върне българските архиви и смята ли за нормално историята ни да е в чужда държава и да нямаме свободен достъп до тях посланик Макаров отговори:

„В съответствие с Федералния закон № 64 от 15 април 1998 г. „За културни ценности, преместени в резултат от Втората световна война и намиращите се на територията на Русия“, оригиналите не могат да се предават.

Казано с прости думи, Русия разглежда изнесените от България активи като военен трофей. 

Това за мен е неприемливо.

Трябва ли да напомня на посланик Макаров, че докато България беше член на Тристранния пакт, докато се водеха епичните битки при Москва, Сталинград и Курск, Съветският съюз отделяше ценен ресурс да поддържа легация в София? Той не само че не ни обяви война, но и не прекрати дипломатическите си отношения с България нито когато страната ни стана част от Тристранния пакт, нито когато Германия нападна Съветския съюз, нито когато България обяви война на Великобритания и САЩ.

Но когато в България на власт дойде правителство, съставено от личности, противопоставяли се от самото начало на всякакво сътрудничество с Третия райх, когато България напусна Тристранния пакт, инициира преговори за примирие с Великобритания и САЩ и беше готова да изпълни всички искания на Москва, а Българската армия вече се сражаваше с Вермахта, Съветският съюз ни обяви война и отказа да сключи примирие, докато не окупира страната.

Като председател на БЗНС – политическата сила, която най-последователно се е противопоставяла на обвързването на България с Тристранния пакт,

призовавам всички български политици заедно да поискаме от Русия да признае очевидното. Че Съветско-българската война, обявена на 5 септември 1944 г., е напълно извън контекста на войната срещу нацизма. 

От такава гледна точка и българският архив няма да може да бъде смятан за легитимен трофей и Русия ще има законно основание да го върне. 

Убеден съм, че без да бъде осъдено решението на Сталин да обяви война на България и последвалата съветска окупация, не само приятелски, но и нормални отношения между българския и руския народ просто не са възможни.

Призовавам всички български политически партии да защитят честта и достойнството на българския народ!

Етикети: