Нетаняху: Ако Иран се опита да атакува Израел, това ще бъде последната годишнина за иранската революция

преди 3 години

Поредна ескалация на напрежението между Техеран и Тел Авив

Войната на думи между Иран и Израел достигна ново опасно измерение, съобщи ТВ Европа. Първо ислямската република заплаши да срине със земята Тел Авив, ако бъде нападната от САЩ, а след това Израел отговори в същия дух и предупреди, че подобно развитие ще бъде крайно неблагоприятно за самия Иран.

„САЩ нямат смелост да изстрелят и един куршум по нас въпреки всичко, с което разполагат във военната област. Ако ни нападнат, ще сравним със земята Тел Авив и Хайфа”, каза заместник-командващият Корпуса на гвардейците на ислямската революция Ядолах Джавани.

В отговор на явната заплаха израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди Иран да не се опитва да предприема каквато и да е атака срещу еврейски земи.

 Нетаняху предупреди:
„Знам за заплахите на иранския режим, но не съм изплашен от тях. Ако този режим извърши ужасната грешка да се опита да разруши Тел Авив или Хайфа, няма да успее. Ако Иран се опита да атакува Израел, това ще бъде последната годишнина за иранската революция. Иранците трябва да си дадат сметка за това”.

 Вашингтон и арабският свят гледат с подозрение към Иран след Ислямската революция от 1979 г, опасявайки се, че радикалната идеология на нейния покоен лидер Рухолах Хомейни ще вдъхнови екстремисти в Близкия изток.

САЩ и арабските им съюзници се опитват да се противопоставят на растящото влияние на Техеран в региона, включително в Ирак, Сирия, Ливан и Йемен.  На този фон иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф проведе редица срещи в Ливан – с президента на страната Мишел Аун, премиера Саад Харири и лидера на шиитската групировка Хизбула шейх Хасан Насрала. Зариф предложи всякаква подкрепа, включително военна, на ливанското правителство и заяви, че Иран ще приеме всяко желание за по-тясно сътрудничество.

В Ливан Иран подкрепя финансово и военно радикалната шиитска групировка Хизбула, която участва в сирийския конфликт на страната на президента Башар Асад.

 

 

Етикети: * *