Независима Шотландия?

преди 3 години

Никой не може да прогнозира какво ще се случи на Острова

„Шотландия ще бъде независима!“ Това заяви 48-годишната Никола Стърджън  – премиер на Шотландия от ноември 2014 г. Тя пое властта след провала на референдума за независимост, предизвикан от Шотландската национална партия (SNP), която ръководи. Тогава 55% от нейните сънародници гласуваха за оставане в Обединеното кралство. Според активистите за независимост Лондон тогава е обещал на Единбург равноправно партньорство, но не е удържал на думата си. Стърджън изтъква, че по време на разразилата се криза около Брекзит гласът на Шотландия, която през 2016 г. гласува с 62% срещу 38% за оставане в ЕС, не е бил чут. Тереза Мей нито веднъж не се е консултирала с шотландските власти.

Според много анализатори, ако референдумът за независимост на Шотландия е бил проведен след референдума за излизане от ЕС, резултатът е щял да бъде различен.

Колкото повече Великобритания затъва в кризата около Брекзит, толкова повече Шотландия се държи като независима страна.

На 18 и 19 февруари Стърджън посети Париж, за да открие представителство на страната и да укрепи връзките ѝ с Франция.

На въпроса на „Монд“: „Смятате ли, че Брекзит без споразумение днес е най-вероятният сценарий?“, тя отговаря:

Да, ако нищо не се промени. Надяваме, че Тереза Мей ще промени своите позиции или че британският парламент ще я принуди да направи това през следващите три седмици.  Правителството и Уестминстърският парламент решиха да активират член 50 за напускане на ЕС, преди да решат какъв Брекзит искат. Те ограничиха собственото си пространство за маневриране, като начертаха невъзможни червени линии. Брекзит не е добра идея. А благодарение на този погрешен подход и начина, по който се развиха преговорите, е ясно, че изходът ще е много лош“.

Дали ще има нов референдум за Брекзит, или такъв за независимост на Шотландия, зависи изцяло от британския парламент.

Според Тереза Мей гражданите вече са се изказали и по двата въпроса и политиците са длъжни да се съобразят с тяхната воля. Според шотландските националисти обаче, когато са гласували на референдума за независимост, шотландците не са знаели, че Обединеното кралство планира да напусне ЕС, извеждайки и Шотландия със себе си. А привържениците на оставането на Великобритания в ЕС посочват, че през 2016 г. много от гласувалите за Брекзит не са били съвсем наясно какво означава това.

След две години преговори Мей подписа споразумение за напускане на ЕС, но то беше категорично отхвърлено от британския парламент. Депутатите заявиха, че не приемат най-вече т.нар. ирландски предпазен механизъм. Великобритания и ЕС отдавна изразяват съгласие, че трябва да се намери начин да не се упражнява граничен контрол между Ейре и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство. Но никой не знае как е възможно да се постигне това, ако Обединеното кралство напусне Единния пазар. Предпазният механизъм гарантира на ЕС правото „временно“ да не позволява Обединеното кралство да напуска Единния пазар, докато не се намери решение как това да се случи без по границата на Ирландския остров да няма проверки.

Мнозина са скептични, че подобно решение изобщо е възможно. Но възстановяването на контрола – налагането на т.нар. твърда граница, може да взриви крехкия мир в Северна Ирландия. В Лондондери една от фракциите на ИРА взриви бомба пред сградата насъда. Никой не беше наранен, но посланието беше еднозначно!

Тактиката на Тереза Мей засега се заключава в това да снове между Брюксел и Лондон, като в Брюксел настоява за отстъпки в споразумението, за да стане то приемливо за британския парламент, а в Лондон настоява депутатите да приемат нейното споразумение, защото в противен случай ще се стигне или до напускане на ЕС без договорка – което т.нар. меки брекзетири не желаят, или до отказ от Брекзит – вероятност, ужасяваща „твърдите“ привърженици на напускането.

Засега въпреки упоритостта на Мей никой не е отстъпил от своите позиции. Напрежението доведе до безпрецедентни кризи в двете основни британския партии. Седем депутати от опозиционната Лейбъристка партия и три от Консервативната партия на Мей формираха нова парламентарна група от „независими“. Друг лейбъристки депутат също се обяви за независим, макар да не се включи в новата група. А трима министри от кабинета на Мей се обявиха за отлагане на Брекзит, ако предложението за напускане не бъде прието от парламента.

Преди да замине за срещата на върха на ЕС и Арабската лига в Шарлм ел Шейх, Тереза Мей отново отложи гласуването на споразумението, този път за месец март, с надежда дотогава да постигне някакви отстъпки от страна на Брюксел. Но е малко вероятно тя да се завърне от египетския курорт с някакви значими отстъпки. Повечето европейски лидери заявиха, че на тази среша няма да дискутират проблемите, свързани с Брекзит.

Английското общество не е било така разделно от 16 век насам, когато Хенри Осми къса с Католическата църква и превръща Англия в протестантска държава.

Част от англичаните вярват, че страната им трябва да се освободи от зависимостта си от Брюксел и че може да намери по-добро място в света. Други са убедени, че това са само фантазии и че напускането на ЕС ще доведе само до обедняване и до маргинализация на Кралството.

Ако се стигне до Брекзит без сделка и очакваните негативни последствия станат реалност, мнозинството от шотландците може да поискат независимост. Но дали британският парламент, който засега не допуска втори референдум за Брекзит, би допуснал втори референдум за шотландска независимост?

Шотландия няма право да напусне Обединеното кралство „без сделка“.

Но Лондон едва ли би отнел правото ѝ на самоопределение, ако стане очевидно, че значимо мнозинство от шотландците желаят това!

Етикети: * *