Николай Ненчев: Да си върнем пленената от комунистите и мафията държава!

преди 3 години

Плоча в памет на избитите без съд и присъда от комунистическия режим горяни от отряда „Християнски кръст” беше открита в събота в пловдивското село Куклен

Плоча в памет на избитите без съд и присъда от комунистическия режим горяни от отряда „Християнски кръст” беше открита днес в град Куклен, Пловдивско. Инициатор е 72-годишният Владимир Гошев, син на един от участниците в Асеновградската чета Георги Гошев.

Вечна памет на горяните от гр. Куклен: Милен Ив. Гошев, Георги П. Гошев, Йордан В. Веселинов, Кирил И. Веселинов, Ангел Ст. Тасков и Спас Н. Писанов!

В центъра на китния и непокорен гр. Куклен се бяха събрали десетки граждани, близки на героите, гости от столицата и от съседни градове.

Президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.) благодари на инициаторите на патриотичното начинание, на кмета г-жа Мария Белчева и на сънародниците ни, свързали съдбата си с патриотите-мъченици. Горянството е светла страница в мрачните години след 9 септември 1944 г. Горянството нито е малобройно, нито ограничено по обхват и по въздействие. Време е тази първа в Източна Европа, спонтанна и мощна съпротива на българския народ срещу окупационния съветско-комунистически режим, да заеме достойното си място в историята ни.

Г-н Стоянов припомни още едно име, популярно в Пловдивския край – Янчо Кареев, изгорен жив от копоите на ДС и на „народната” милиция. Завършил колежа „Галата сарай” и университет в белгийския град Лиеж, Янчо Калеев би бил сред националните лидери, способни да изведат страната ни към по-светли хоризонти.

Президентът Петър Стоянов и ексминистър Николай Ненчев откриха паметната плоча

Инициатор на идеята и най-активен фактор за осъществяването й е Владимир Гошев, син на горянина Георги П. Гошев, завинаги останал за 30-години. Като син на горянин и член на БЗНС „Никола Петков“ той е преследван от комунистическата власт и хвърлен в затвора за 10 години. Г-н Гошев разказа за трагичната съдба на всеки от шестимата герои.

Днес в Куклен живеят православни и мюсюлмани, католици и евангелисти, потомци на бежанци от Беломорска Тракия и български роми. Съжителстват мирно, сродени от труда и човещината, останали им от предците.

Ето какво заяви независимият кандидат за евродепутат Николай Ненчев:

„Открихме паметник на избити от комунистите български демократи!

Българските демократи са доказали, че могат да се борят за родината си до смърт – такава увереност ни дава делото на горяните.

Преди десетилетия, когато комунистическият режим настъпва с брутална сила, смазвайки народ и държавност, горяните въстават, готови да дадат живота си, но не и да отстъпят българската свобода. Техният бунт е отношение към човешкото достойнство, към правото да работиш, да имаш дом, да водиш почтен живот, да си свободен.

Те са непреклонни към установилия се тоталитарен режим. Тези мъже са преди всичко горди и смели. Водени от чувството на лично достойнство и дълг към независимостта на родината, тези мъже не са се уплашили от смазващия ботуш на Червената армия, окупирала България. Обратно на страха, те са били вдъхновени от примера и жертвата на Никола Петков.

Николапетковистите организират и повеждат горянското движение като освободително. Защото са лишени не просто от собственост, посегнато е на най-свещеното право за човека – да бъде свободен. Комунизмът отнема свободата и демокрацията, подчинява родината им. С този дух на бунта те увличат за освободителната си кауза хора, изповядващи различни идеологии и вяра.

Десетки жители на гр. Куклен, потомци на героите горяни, гости от София и Пловдив почетоха паметта на шестимата избити синове на Куклен

Днес ние носим духа и смисъла, който са влагали в живота горяните. Наследили сме тяхната представа за силна и свободна България. Затова знаем, че когато имаме ясна цел в защита на народа и свободата си, сме доказали, че можем да се организираме и обединим. Българските демократи са доказали, че могат да се борят за родината си до смърт – тази увереност сме наследили от горяните.

Днес аз казвам: още не сме си отвоювали Родината, за която горяните дадоха живота си.
Днес кого очакваме да ни върне справедливостта в държавата, кого очакваме да спаси достойнството ни, кого очакваме да върне децата ни?

Само ние, наследниците на тези горди хора, можем да пробудим духа на демокрацията и свободата. Да не допускаме повече комунистите да се самовъзпроизвеждат, да не позволяваме да гласуват само те и да крадат както настоящето, така и бъдещето ни.

Президентът Петър Стоянов, ексминистърът на отбраната Николай Ненчев, бившият депутат от Великото народно събрание Христо Марков и Владимир Гошев, оцелял след 10 години нечовешки мъки в комунистическите зандани

Днес българските патриоти това сме ние – наследниците на горяните, на антикомунистите, на целия избит елит, на хората от затворите и лагерите, на измъчваните и изстрадалите.

Спасението е единствено в нашите ръце. Генетично това сме ние, българите, призвани да си върнем пленената държава и свободата от мафията, създадена от комунистите.

Да осъзнаем силата си и да бъдем смели като бащите си!“

Вижте официалния сайт на кампанията на Николай Ненчев priorities.bg/euro/
Етикети: * * * * *