Николай Ненчев, независим кандидат за евродепутат: България има нужда от европейско законодателство и европейска ценностна система

преди 6 месеца

Не съм в едно русло с Десислава Иванчева и Евгения Банева. Аз съм работил за националния интерес, процесът срещу мен е политически

„Искам да стана евродепутат, защото искам да съграждам. Трябва да работим заради хората, колкото по-единна е Европа, толкова по-добре за хората.“ Това каза в студиото на izbori.bg Николай Ненчев – независим кандидат за евродепутат, издигнат от Инициативен комитет.

„Моето най-силно послание за тези избори е, че няма как да работим заради самата Европа, трябва да работим заради хората. Колкото по-силна и единна е Европа, толкова по-добре за европейските граждани. След събитията от 10 ноември 1989 година минаха вече 30 години, а ние още не сме изработили демократични модели и принципи. Ако изповядваме принципа на националните държави, ще минат още 30 години. България има нужда от европейско законодателство и европейска ценностна система, Европа в България“, допълни Ненчев.

„Приемам идеята за обща европейска армия, но условно. Европа трябва да изгради своя силна армия, която обаче да бъде част от НАТО. Ако трябва да влезем в някаква конкретна ситуация, на първо място Народното събрание трябва да вземе решение, после Министерският съвет, после цялото това нещо да се обсъди в рамките на Алианса и тогава да се премине към конкретни действия. Ако има още една бюрократична структура, наречена „Европейска армия“, този процес се протака и ставаме много лесна мишена“, каза Ненчев.

„ЕНП е мой пример и избор на ценности“, така Николай Ненчев отговори на въпроса коя европейска партия би припознал за свое семейство, ако бъде избран за евродепутат.

„В Европа и в тези избори има едно много опасно течение – националпопулизмът. Той лесно привлича внимание и много хора се подвеждат и дават своя вот за неща и обещания, които нямат покритие“, обясни Ненчев.

„Съжалявам, че не успяхме да се явим с една листа на изборите с „Демократична България“. Това не се получи, но не по моя вина. С Реформаторския блок допуснахме много грешки, имахме вътрешнополитически и организационни проблеми. Беше грешка разтурването на Реформаторския блок – вероятно ще бъде изграден нов политически субект в дяснодемократичното пространство веднага след европейските избори“, обяви той.

„Не съм търсил контакт с ГЕРБ, за да се явим заедно на евроизборите. Търся една по-голяма самостоятелност на този етап, за да покажа своите възгледи“, каза Ненчев.

„Смисълът на ДАНС е да има превенция, приветствам инициативата на главния прокурор Сотир Цацаров,  но нека той да започне първо със себе си. Проблемът е в тези институции и трябва да започнем с тях“, заяви Ненчев.

„Очаквам оправдателна присъда по процеса срещу мен за ремонта на изтребителите МиГ-29, но срамът остава. Не съм в едно русло с Десислава Иванчева и Евгения Банева. Аз съм работил за националния интерес, процесът срещу мен е политически“, категоричен бе Ненчев.

„Желая единна Европа – не Европа заради самата Европа, а Европа заради хората“, завърши Ненчев.

Етикети: *