Вярвам, че след тези избори ще изградим силен демократичен център

преди 6 месеца

Защо остана в страни проблема с онзи ТЕЦ, който Ахмед Доган купи за 3000 лв? Искам да поставя и въпроси, свързани с кражбата на века, КТБ. Там изчезнаха 3 млрд и 700 милиона...

Николай Ненчев и Кирил Вълчев, в Седмицата на Дарик Радио, 4 април 2019 г. Пълният разговор можете да чуете тук.

Според Вас европейските или българските теми ще бъдат водещи през предизборната кампания за Европейски парламент?

Не мисля че трябва да ги разграничаваме. България е част от Европа и трябва да говорим по един и същ начин както за българската политика, така и за целостта и бъдещето на ЕС.

Какво значение според Вас ще имат скандалите с апартаментите, терасите и къщите?

Те вече имат огромно негативно влияние върху избирателите, според мен много хора ще се отвратят. Българинът трудно приема всичко това, но защо сега се появи тази тема? Едва ли прокуратурата не е знаела за тези апартаменти и всички тези закононарушения. Защо остана встрани проблемът с онзи ТЕЦ, който купи Ахмед Доган за 3000 лв.? Аз искам да поставя и други въпроси, свързани с КТБ. Това беше кражбата на века или дори на хилядолетието, защото оттам изчезнаха 3 млрд. и 700 милиона, а това са пари за цяла ескадрила F-16. На заден план остана също въпросът, свързан със средствата и реакторите от АЕЦ „Белене“.

Струва ми се, че това е същността на проблема, но повече ме безпокои липсата на конкретна реакция. Къде са били институциите, сега ли разбраха, че всичко, свързано с къщите за гости и апартаментите, се е вършело години наред? Къде е била прокуратурата – и този казус ли е проспала? Къде са били службите за сигурност, ДАНС? Струва ми се, че отвличаме вниманието на хората към по-несъществените проблеми, докато проблемите, свързани с гранд корупцията, остават в сянка.

Вижте официалния сайт на кампанията на Николай Ненчев priorities.bg/euro/

Представителите на другите партии и партийните лидери на щабовете ги питам дали са проверявали техните кандидати какви апартаменти имат, на какви цени са ги придобили, какви цени са платили при прехвърлянията, при Вас е по-лесно – мога директно Ви да попитам. Вашият апартамент на пазарна цена ли го изповядахте, или следвахте общия модел, както много българи правят – за да спестят пари от нотариална такса и местен данък, пишат по- ниска цена?

Апартаментът, който ползвам и в който живеем от 2004 година, беше изцяло от бащата на моята съпруга. Апартаментът, който съм купил още преди да стана семеен, беше с кредит, който изплащах дълго време, и не допускам, че банка ДСК няма да посочи реалната цена. Така че нямам безпокойство, свързано с апартаменти.

Какви ще са основните три послания, които Вие ще издигнете в тази кампания?

На първо място, да повярваме в себе си. Вярата е основополагащ принцип. Аз съм ревностен християнин и много силно вярвам в християнското послание, още повече около празниците. Христос, обръщайки се към своите ученици, казва: „Ако имате вяра колкото синапово зърно, ще кажете на тази планина да се премести и тя ще се премести“. Силно вярвам в това.

Най-много ме безпокои и плаши високото ниво на търпимост на българското общество, което политическите партии и субекти непрекъснато тестват. Нека да бъдем по-чувствителни и участващи в бъдещето на България и Обединена Европа, за да не ни се качат съвсем на главите. Европа е в голяма криза, България е принудена да бъде подчинена страна. Има поредица от обстоятелства и факти, които много силно ме безпокоят.

Безпокои ме силната руска интервенция, която отказваме да забележим, или реагираме след събитието. Спомням си, няколко дни, след като си замина премиерът на Руската Федерация, се оказа, че през 2015 г. Русия е повлияла върху изборите и това го каза шефът на ДАНС. Изкушавам се да попитам министър-председателя дали този въпрос не беше зададен на Медведев, дали той беше попитан за това.

Вие в коя група на Европейския парламент ще влезете?

Аз принадлежа на една политическа партия със 120-годишна история – Европейската народна партия.

Кой е основният Ви опонент?

Не търся опоненти. Деля кандидатите на два вида – едните ще отидат там, за да рушат европейската ценностна система, и други, които ще градят.

В тази група излиза, че сте близък с ГЕРБ.

В тази група най-близо като политическа ценностна система намирам себе си до „Демократична България“ и Радан Кънев. Изповядваме и следваме едни и същи принципи.

БЗНС и „Демократична България“ не са заедно, защото не постигнахме съгласие. Аз винаги съм се стремял да бъда последователен в политиката. Много съм разочарован за това, че разрушихме Реформаторския блок. Впоследствие работих много върху това да изградим единен политически субект.

На миналите парламентарни избори отправих послание, но не бях чут. Преди няколко месеца отправих ново послание към „Демократична България“ и партиите, които съставляват тази коалиция, да организираме вътрешносъюзни избори и не ние, политическите лидери, а хората да подредят листата и хората да изберат един председател, който да носи своята отговорност, но за съжаление отново не бях чут.

Вярвам, че след тези избори ще изградим един силен демократичен център, който ще отстоява българската политика и българската кауза, не само на национално, но и на международно ниво.

Защо не се кандидатирахте през партията, чийто председател сте?

На първо място, до Управителния съвет беше адресирано писмо от повече от 150 човека – инициативен комитет, които пожелаха да се кандидатирам като независим кандидат. Съзнавам ясно, че така разширяваме политическата база.

На второ място, смятам, че като независим кандидат следвам само своите политически убеждения и няма с кого да се оправдая. Имах предложения от лидери на други политически партии да създадем друг тип коалиция вдясно, но това би било братоубийствена кампания, в която всички щяха да пострадат.

Не смятате ли, че така ще отделите хиляди гласове от „Демократична България“?

Ние имаме собствена база. Зад мен все пак стои политическа партия, която има своите структури. Вероятно е така, но не по моя вина – казвам това с цялата си загриженост.

Как ще финансирате кампанията си?

С дарения. Имаме собствена база имоти, наследствени, партийни имоти, които носят сравнително добър месечен приход. Ще се ограничим, но ще финансираме различни мероприятия и инициативи.

Сега сме подготвили една пътуваща изложба по повод 70-годишнината от учредяването на НАТО. Тя ще бъде акцент в кампанията ни, защото пък БЗНС през 1951 г. организира българска рота в рамките на НАТО.

Имам поредица от срещи с нашите активисти, инициативен комитет. Ще отправя много ясни послания. Изключително съм улеснен в тази кампания, защото хората ме познават. Ще работя за демократична и свободна България.

Какъв символ виждате в номера, който имате в бюлетина – Вие сте номер 7?

Не съм по символиката, числото е добро, запомнящо се, библейско число, това е успешно, щастливо число.

Някои смятат, че не трябва да има номера в бюлетините.

Би било чудесно! Не вярвам в номерата. Вярвам в ясните послания, комуникацията с хората и смисъла от ангажиментите, които поемаме и изпълняваме.