Николай Ненчев: Няма да съдя България в Страсбург, но ще преследвам Цацаров и мафията докрай

преди 2 години

В държавата има много силно колебание, има страх. Ако ние не преодолеем този страх, не можем да бъдем добри политици.

Получавам десетки, стотици запитвания дали ще съдя България в Страсбург. Не. Няма да съдя държавата си. Но ще съдя и ще преследвам Цацаров и цялата тази кохорта и мафията докрай.

Това заяви в петък в предаването „Свободна зона” на ТВ Европа лидерът на БЗНС и министър на отбраната (2014-2017 г.) Николай Ненчев.

Поводът за участието му в предаването бе 70 години от създаването на НАТО и 15 години от членството на България в Алианса, които ще се честват през 2019 г.

Водещият Георги Коритаров припомни за Българската рота в НАТО, създадена през 1951 г. от емигранти – членове главно на БЗНС,  действала в Германия до 1964 г.

Американският командир на полка често посещава българската рота, която между другото има български командир, и в една своя реч споделя нещо много важно: „Ако се случи да отида на война, бих искал с вашата рота да отида.“ Това е голямо признание. Той е вярвал на тези млади мъже, които са наричали себе си „хъшове в униформа“. А това, че командирът на ротата е бил българин, говори за голямото доверие, което са имали към нас. Ние сме наследници на тези хора, каза Николай Ненчев.

Н. Ненчев  показа автентичното знаме на ротата и обяви, че ще го подари на Националния военноисторически музей, за да се запази за поколенията. За няколко години БЗНС и д-р Г.М. Димитров организационно правят това, което ние в България за 30 години не успяваме, каза още Николай Ненчев.  И често се питам кой има автентичното право да говори от името на българския народ по онова време. Властта в България е взета насилствено, БЗНС през 1944-45 г. е със 700 000 отчетени членове и 300 000 младежка организация срещу 8 000 комунисти. БКП няма шанс срещу БЗНС, но има шанс с 200 000 руска армия, разположена в България. Когато съм бил в НАТО на официални заседания, не е имало случай да не поставя въпроса, че България не е член на Алианса от няколко години, а членува само 2 години след създаването на НАТО през 1949 г. и оставя една изключително трайна следа, коментира лидерът на БЗНС.

Николай Ненчев показва автентичното знаме на Българската рота в НАТО. Снимка ТВ Европа

Дали това автентично знаме да не влиза в музей, а да се върне към автентичните действащи символи в Българската армия, попита Коритаров.

Би било чудесно, отвърна Ненчев и обясни, че за първи път показва това знаме.  Голяма част от униформите и символите на Българската рота са подарени на НВИМ и Ненчев е разговарял с министър Каракачанов да ги вземат и да направят пътуваща изложба в София и в страната, за да видят хората, че такава рота е имало и че българският дух е съществувал през годините. 

Има индикации, че сделката за изтребителите F 16 може да бъде развалена – продължи по друга тема в предаването Николай Ненчев. Според него този тип самолети е безспорно най-добрият избор и едва ли някой специалист може да отрече това. Но този казус би могъл да взриви общественото спокойствие и политическата система – предупреди Н. Ненчев. Натискът ще бъде огромен. Не очаквам разколебаване в правителството, защото това би взривило неговото единство. Твърде вероятно е на 9 януари предложението за F 16 да бъде гласувано от кабинета. Тук не очаквам изненади. Големият проблем ще бъде гласуването в Народното събрание. Изборът на F 16 е в ръцете на един човек и той се казва Ахмед Доган. Ако ДПС не подкрепи тази сделка, тя няма как да мине през Народното събрание. Волен Сидеров недвусмислено заяви, че  той е категорично против, „Воля” няколко пъти казаха, че няма да подкрепят. На този етап няма мнозинство в Народното събрание за тази сделка. И ако ДПС не подкрепи проекта, той ще пропадне.

Ненчев припомни, че съвсем наскоро, малко преди да започнат сериозните дебати  за определянето на самолета, американският посланик се срещна с Доган и с председателя на ДПС Карадайъ. Допускам, че един от въпросите, по които са разговаряли, е бил точно за F 16. По отношение на атлантизма ДПС са били последователни и ми се иска да вярвам, че ще подкрепят сделката. Знам го от собствен опит – получих пълната подкрепа на ДПС за ремонта на двигателите на МИГ-овете в Полша и по отношение на Еър полисинг. Тогава всички русофили скочиха, имаше циркове на Атака, руското посолство мобилизира целия си потенциал това нещо да не се случи. ДПС по възможно най-категоричния начин подкрепиха Еър полисинг.

Н. Ненчев на посещение в Полша, при което беше подписан договора за ремонт на българските самолети МиГ 29.

Алиансът е силен и ще остане силен, отговори Николай Ненчев на въпрос дали не се задава много специфична криза  в НАТО. Въпросът е дали ние сме достатъчно силни и отговорни и дали ще продължим да спазваме нашите ангажименти към Алианса. А би следвало да е така. Ненчев апелира към премиера и към министъра на отбраната България да поиска към договора за F 16 да бъде включена клауза, че до получаването на първите два самолета САЩ ще ни предоставят четири изтребители, които да ползваме в рамките на това време, за да подсигурим охраната на въздушното си пространство, да започнат незабавно да се обучават нашите пилоти и да приключим незабавно с онзи прословут договор за 240 милиона лева за модернизацията на МИГ 29 и СУ 25. Няколко пъти поставям този въпрос публично, разговарях лично с военното аташе на САЩ и го попитах дали той би съдействал. Но това би трябвало да направи самият български военен министър, а той каза нещо от рода на „Това да не е Rent a Car”. Несериозно е, говорим за национална сигурност.

Аз съм подсъдим заради това, че съм решил да ремонтирам самолетите в Полша – припомни Николай Ненчев,  че съм спестил по този начин над 5 милиона лева на самолет на държавата, че съм осигурил летателна годност и повече часове на пилотите. Единственото, което приемам, е че съм нарушил интереса на руската РСК МИГ. Това също е в обвинението. В държавата има много силно колебание, има страх. Ако ние не преодолеем този страх, не можем да бъдем добри политици. Мене не ме е страх нито от Цацаров, нито от действията, с които искат да пречупят психиката ми. Ударът е не само срещу мен, но и срещу политическата сила, която представлявам. На въпроса за страха д-р Г. М. Димитров отговорил кратко: „Ако сме решени всички да живеем, всички ще умрем. Но ако всички сме решили да мрем, ще живеем всички.“ Вярвам, че колкото по-често говорим за страха, за истината, за свободата, за националните си интереси, толкова по-добре и вярвам, че около нас ще се запалят и включат повече хора, които ще променят държавата към добро. Аз вярвам в това.

Етикети: * * *