Николай Ненчев поздрави министър Захариева, но призова за изпращането на всички съветски паметници в музея

преди 3 години

Крайно време е" постоянната изложба" от паметници възхваляващи съветската агресия да бъдат премахнати!

За първи път Министерството на външните работи на България излиза с позиция, осъждаща съветската окупация от 1944 г.

На своята Facebook страница лидерът на БЗНС и министър на отбраната за периода 2014-2017 г. Николай Ненчев поздрави министър Захариева за смелата позиция на МВнР по повод подготвяната от руското посолство изложба, представяща съветската окупация на България през 1944 година като „освобождение“.

Поздравявам министър Захариева за смелата позиция срещу организираната от руското посолство документална изложба, носеща циничното заглавие „Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“, насрочена за откриване на 9 септември. Доколкото си спомням, това е първият път, когато МВнР осъжда съветската окупация на България.
Позицията на БЗНС винаги е била, че съветско-българската война, обявена ни на 5 септември 1944 година, е напълно извън контекста на войната срещу нацизма. Неведнъж сме припомняли, че докато България е член на Тристранния пакт, докато се водят битките при Москва, Сталинград и Курск, Съветският съюз поддържа дипломатически отношения с нашата страна и я признава за неутрална. Но когато на власт в София идва правителство, съставено от смели политици, обявили се още през зимата на 1940-1941 година против всякакво сътрудничество в Хитлер, след консултации с Георги Димитров Сталин ни обявява война!
Призоваваме правителството да не се ограничи единствено с изявената позиция, а да забрани провеждането на въпросната изложба и което е по-важно – да вземе решение за изпращането на всички съветски паметници в музея. Приканвам в МС да вземат това важно решение веднага, за да може предизборната кампания да се концентрира върху наболелите проблеми на хората у нас и върху решенията, предлагани от кандидатите за кметове и общински съветници.
С премахването на съветските паметници не само ще затворим една дълбока рана в българското общество, но и ще направим първата стъпка, за да излекуваме травмата, нанесена на българо-руските отношения с непровокираната съветска инвазия от септември 1944 г
.“

Етикети: *