Николай Ненчев призова за нежна революция

преди 3 седмици

ГЕРБ и мнозинството в днешния парламент нямат друг ход освен да се оттеглят от властта. Но и демократичните протестиращи трябва да не допуснат назначаването на служебно правителство от страна на Радев

Прага; ноември 1989 г.

В предаването на „Тази сутрин“ лидерът на БЗНС призова за формиране на експертен кабинет съставен от представители на протестиращите, което да получи парламентарна подкрепа и да управлява до провеждането на редовни избори.

Преходът не започна с мутрите, както твърди президента“, заяви Ненчев. „Той започна с инфилтрирането от страна на комунистическата партия и нейните служби на поставени лица в демократичните организации. И ще завърши с тяхното прогонване.

Предложението на Николай Ненчев да бъде избрано експертно правителство предложено от протестиращите от поколението на „Българската мечта“ и недопускане на структури около БСП, Радев и Божков да се доберат до властта, ни напомня за Нежната революция в Прага през 1989 г. Тогава на след мирна студентска демонстрация, която е жестоко отблъсната от полицията започват масови протести. За разлика от българската си посестрима, Чехословашката комунистическа партия обявява на 28 ноември, че ще отстъпи водещата си роля в политическата власт. Комунистическият президент Густав Хусак назначава първото предимно некомунистическо правителство в Чехословакия след 1948 г. и подава оставка. Сваленият през 1968 г. след нашествието на Варшавския договор Александър Дубчек е избран за говорител на парламента, а доказаният антикомунист и демократ  Вацлав Хавел е избран от казионния парламент за президент на Чехословакия.

Според бившият министър на Отбраната оставките на тримата министри е грешен ход на управляващите, който няма да доведе до успокояване на ситуацията и само показва слабост и неувереност.

Николай Ненчев напомни, че самият той е жертва на прокурорски произвол. Но намирането на засекретени документи в касите на секретар на Радев е сериозно престъпление, а според Ненчев то едва ли е станало без знанието и съгласието на президента. 

ГЕРБ и мнозинството в днешния парламент нямат друг ход освен да се оттеглят от властта. Но и демократичните протестиращи трябва да не допуснат назначаването на  служебно правителство от страна на Радев, защото това би било би било изключителен риск за националната сигурност.

Ако 30 години след рухването на тоталитарния режим у нас се проведе „нежна революция“, поколението на българската мечта може и да постигне чудеса. Но ако властта попадне в най-ретроградните кръгове около Радев и Нинова, т,н, Копейкин и Божков, ще бъдем изправени пред нова национална катастрофа!

Етикети: *