Николай Ненчев ще е независим кандидат на изборите за Европейски парламент

преди 3 месеца

До това се стигна след като призивът му за обединение на демократичната общност не беше чут.

Инициативният комитет за издигане на кандидатурата на Николай Ненчев като независим кандидат

Инициативен комитет, в който участват д-р Ангелина Боризанова, о.з. генерал Съби Събев и актьорът Стоян Алексиев, номинира лидера на БЗНС и бивш министър на отбраната Николай Ненчев като независим кандидат за евродепутат. Сред членовете на инициативния комитет фигурират имената на осъдения на смърт Жеко Стоянов и на заместник-председателя на 37-то Народно събрание Атанас Железчев, който също е бил репресиран от комунистическия режим. На събитието присъства и Нора Кавалджиева, дъщеря на починалия пред два месеца вицепрезидент за мандата 1997-2002 г. Тодор Кавалджиев.

Николай Ненчев

Николай Ненчев се обърна към всички свои съмишленици и приятели и им благодари с думите:

„Живеем в сложно време и следващият Европейски парламент ще бъде вододел за европейското единство, за крехките ценности, които всеки ден се заглушават от глашатаи, които искат да разединят народите ни, да ни върнат във времената на омраза и на икономически протекционизъм, да ни направят зависими от страни, които години наред са потъпквали българската свобода и европейско развитие. За 30 години сме все още на опашката по доходи и показатели, а това говори, че се лутаме в прехода, че все още има хора, които искат да не вървим напред и да не следваме демократичните ценности.

Когато говорим за правосъдие, искам европейското правосъдие да бъде българско правосъдие, европейското здравеопазване да е българското, държавността ни да е европейска и да бъдем богати и благоденстващи.

Аз ще се боря за утвърждаване на европейската идентичност, за налагане на норми, които да ни развиват като народ, да вървим напред с най-технологично развитите страни. Да живеем свободно и модерно и да загърбим егоцентризма и предразсъдъците“.

След като прие номинацията, Ненчев спонтанно издекламира стихотворение на поета Балчо Балчев, който също е член на инициативния комитет, посветено на Васил Левски.

Логото на инициативния комитет за издигане на кандидатурата на Николай Ненчев

Вчера инициативният комитет изпрати писмо до Управителния съвет на БЗНС, с което моли организацията да позволи на нейния лидер да бъде номиниран като независим кандидат. На днешно си заседание УС на БЗНС с голямо мнозинство подкрепи  идеята.

Предлагаме Ви пълния текст на писмото:

„Уважаеми членове на Управителния съвет на БЗНС,

Приемете най-искреното ни уважение към вас и Съюза, който представлявате!

Жеко Стоянов – осъден на смърт от комунистическия режимБЗНС е най-старата демократична организация в България и носи политическия опит и памет от различни исторически превратности за нашата държава, за Европа и за света. Като наследници на цяла плеяда български демократи днес се обръщаме към вас с призив да вземете едно важно и мъдро решение за българската демокрация!

Наближават изборите, на които ще решим кой ще представлява България в Европейския парламент през идните пет години. Днес ЕС е изправен, както никога досега, пред заплахата на популизма, екстремизма и национализма. Тези сили могат да разрушат нашата изстрадана европейска мечта. Ще избираме между съзиданието и разрушението, между свободата и надигащата се нова вълна на диктатура, между демокрацията и популизма. Между бъдещето и миналото!

Изборите у нас са нов епизод от руската хибридна кампания против България. Сега те дават шанс на Москва да изпрати в сърцето на Европа повече зависими от нея евродепутати, които да се борят не за българския национален интерес, а за руските имперски амбиции. От нас зависи да решим дали да бъдем свободна европейска държава, или руски „троянски кон“!

Малко са политическите сили в България, които са дали толкова голям принос за свободата, демокрацията, народовластието и разпространението на европейската идея в България, колкото вашият съюз.


БЗНС с Александър Стамболийски е първата политическа сила в България, която още преди един век осъзна, че нито една балканска или европейска държава не може сама да гарантира своите национални интереси и че верният път е този на европейското единство. Помним също, че когато след Втората световна война е създаден Съветът на Европа, д-р Г. М. Димитров призова в него да бъдат оставени празни столове и за подчинените народи от Източна Европа. Още през 1951 г. БЗНС сформира първата българска доброволческа рота в НАТО, с което показа къде е мястото на нашата страна на картата на света – в Европа и в свободния свят! БЗНС даде много свидни жертви в тази борба за свобода и демокрация!

В най-новата ни история БЗНС показа, че е възможно да има и честни и принципни хора, които да заемат ръководни постове. Примерът на вицепрезидента Тодор Кавалджиев, прекарал повече от десетилетие в комунистическите лагери и затвори, доказа, че за него високият пост никога не е бил средство за лично облагодетелстване.

Актьорът Стоян АлексиевСкъпи приятели,

За България днес отново изборът е между Европа на свободата и кремълския евразийски проект. Този път обаче нашата съдба е в нашите ръце!

Ето защо сега трябва да издигнем ясно разпознаваем, устойчив и последователен лидер, който е верен на целите и принципите си докрай. Днес българското общество се нуждае от силен глас, който непоколебимо да защитава нашата европейска мечта в Европейския парламент. Длъжни сме да изпратим там наш евродепутат, който с действията си е доказал, че няма да допусне да бъде нито купен, нито сплашен. Човек, чийто глас не може да бъде заглушен. Сега повече от всякога ни трябва български представител, който ще съчетава разума с волята за действие и ще защитава единството и фундаменталните ценности на Обединена Европа. Трябва ни представител, който неуморно ще работи за европейското бъдеще на децата ни!

Такава ярка, силна и последователна личност ние припознаваме именно във вашия лидер Николай Ненчев!

Като министър на отбраната Николай Ненчев твърдо и безкомпромисно работи за европейския и евроатлантическия път на България. Той не се поколеба да приложи закона и да предаде архива на военното разузнаване на Комисията по досиетата – нещо, което нито един от неговите предшественици не се осмели да направи! За това си действие Николай Ненчев стана обект на множество заплахи.


В рамките на мандата си Николай Ненчев успя да постигне договореност самолети на съюзници от НАТО да пазят заедно с нашите военновъздушни сили българското въздушно пространство. Така той допринесе за по-голяма интеграция на България в Алианса.

С впечатляващи дипломатически умения той убеди нашия съюзник Полша да извърши ремонт на двигателите на български изтребители МиГ-29, при това на цена, значително по-ниска от тази, която предлагаше РСК МиГ. Заради това разумно решение Николай Ненчев беше обвинен, че е накърнил интересите, забележете, на една чужда фирма и на една чужда държава! Така, освен че бяха спестени средства на данъкоплатците, Николай Ненчев доказа, че премахването на зависимостта от Русия е възможна мисия. Стига да има политическа воля. А Москва използва своите агенти тук, за да организира съдебен фарс срещу вашия лидер.

Ето защо днес искаме да предложим на българските избиратели за кандидат именно Николай Ненчев, който е доказал, че притежава необходимите за това качества и възможности. Нещо повече – той не е човек на статуквото и не е кадър на червеното задкулисие. Николай Ненчев никога не се е възползвал от облагите на комунистическия режим и е трън в очите на червената олигархия!

Предвид политическата обстановка обаче, днес Николай Ненчев няма да може да изпълни мисията си, ако е излъчен като кандидат само от една политическа сила, била тя и неговата. Затова се обръщаме към вас с призив да го издигнем като независим кандидат!

Нека да номинираме Николай Ненчев за евродепутат, за да покажем, че неговият глас на разума трябва да бъде чут и волята му за действие – подкрепена в Европейския парламент!

С поглед в перспектива, твърдо вярваме, че издигането на вашия лидер като независим кандидат няма да раздели демократичната общност, а напротив – ще постави началото на нейното истинско обединение! Досега именно той не един път е призовавал за единство в дясното пространство и е предлагал разумни решения.

Всичко това ни дава основание да смятаме, че Николай Ненчев ще бъде разпознат като кандидата, който ще представлява достойно българските избиратели в новия Европейски парламент, именно в групата на Европейската народна партия!

Убедени сме, че заедно ще постигнем успех на решаващите избори на 26 май!“