Нищо в българския футбол не може да се промени, докато не се промени нещо в държавата!

преди 3 години

А българският народ очевидно не иска да си мръдне и пръста, за да се промени нещо в държавата.

N
 

Имам приятели, които изпитват огромна болка от престъпно-бездарния, брутално корумпиран начин, по който се управлява българският футбол, и от случващото се в него, когато доскоро един отбор на олигарха убиваше всякакъв здрав разум и нормална конкуренция с наглостта и безнаказаността на действията на своя олигарх.

А отскоро моите приятели са потресени как държавата с цялата мощ на обладаващата я върхушка толерира и налага какво да се случва във футбола ни и го прави заради своя любим отбор на олигархията, като го прави по начин, пред който бледнее времето, когато четирима вицепремиери дружно викаха за този отбор и нареждаха какво да се случва в българския футбол – все в полза на същия отбор.

Аз казах на моите приятели – всичко е напразно във вашите усилия да промените нещо в българския футбол. Нищо в българския футбол не може да се промени, докато не се промени нещо в държавата! Още по-малко може да се промени нещо в българския футбол, след като тези, които казват какво да се случва в държавата, решават кой да е шампион, след като за отбора, зад който застават те, законите не важат, след като той наеми за базите не плаща, две години не плаща дори осигуровки (представяте ли си какво би направила държавата на всеки друг, който две години не плаща осигуровки!). 

Нищо в българския футбол не може да се промени, докато не се промени нещо в държавата!
А българският народ очевидно не иска да си мръдне и пръста, за да се промени нещо в държавата.

Но защо да говоря за футбол, след като не разбирам от него и мачове не гледам, наистина не гледам, не е поза това?!
Мога да заместя „футбол“ с какво ли не – с „наука“, с „висше образование“, със „здравеопазване“, с „екология“, с „култура“, със „сигурност“, с „отношение към младите хора“, с „шанс за кадърните, знаещите и можещите“, с „корупция“, с „демокрация“, ако щете. И т.н., и т.н.

В нито една от тези сфери, взета поотделно, не може да се промени нищо, без да се промени нещо в държавата!
България е отвсякъде здраво запушена, тя е в капан – здраво заклещена, тя е в бутилка – здраво затапена, тя е в клетка – здраво заключена, тя е в статукво – здраво блокирано за каквато и да било промяна. България е в самозасилваща се и самоопазваща се непромяна. 

И понеже в държавата нищо не може да се промени, нищо не може да се промени в която и да е отделно взета нейна сфера. 
Макар недостатъчно, но необходимо условие в България да има промяна, е обществото да пожелае да си мръдне пръста, за да се промени нещо. Но, както казах, то не желае. А насила хубост не става, насила никому не можеш да дадеш каквото и да било. 
Нашето общество е като онова куче, дето лежало и стенело, лежало и пъшкало, лежало и охчело, лежало и се оплаквало. Попитали го: „Какво ти е?“ А то казало: „Дето съм легнало, има някакъв пирон и много ме убива.“ „Ами помести се“ – казали му. А то отвърнало: „Еее, не ме убива чак пък толкова!“

От ФБ профила на проф. Слатински. Заглавието е на редакцията

Етикети: * *