Някои отиват в Брюксел, за да рушат Европа. Аз ще съграждам!

преди 4 месеца

В предаването „Лице в лице“ с водещ Цветанка Ризова независимият кандидат за евродепутат Николай Ненчев представи своите приоритети.

На въпроса защо един бивш министър на отбраната влиза в битка за европейския парламент, като независим кандидат., той отговори:

„За мен не е прищявка участието в тази битка. Това е битка, която ние водим от десетилетия. И в тези светли дни на християнския празник Възкресение Христово нека споменем онези мъченици, които отдадоха живота си на борбата за демокрация. Бих искал да спомена д-р Г.М. Димитров, на чийто стол като председател на БЗНС стоя днес, та той при учредяването на съвета на Европа призовава да бъдат оставени няколко празни стола за поробените източно европейски народи. За мен Европа е кауза! Аз бях министър и видях отвътре колко е трудно да си европеец и атлантик и да отстояваш тези ценности. Видях, че има разминаване между думи и дела.

У нас нещата се случват трудно и бавно, защото ние дълги години бяхме подтиснати и управлявани от чужда държава. Тя завладя страната и постави началото на злото и всички минахме през него. За това искам да обърнем поглед към благоденстваща Европа. Там битката ще бъде изключително сериозна.Битка за куза, за просперитет.

Очевидно е, че тези които отидем там ще се разделим на два лагера. Едните имат намерение да отидат там за да рушат. Други ще отидем, за да съграждаме и работим за обединена и силна Европа. Аз ще стигна още по-далеч и ще работя за европейски обединени щати. Когато Европа е в България и в дневния ред са поставени темите за правосъдия, социална политика, здравеопазване и образование тогава ще променим битието си и ще имаме един силен европейски съюз.“

Отново беше поставен въпроса защо не се стигна до обединения в дясното политическо пространство и не беше ли възможно Н. Ненчев да се присъедини към някоя политическа листа в тези избори.

Тук отново зрителите имаха възможност да си припомнят предложението отправено от Николай Ненчев за единен кандидат за Президент, излъчен от ГЕРБ и Реформаторския блок. Вероятно нещата сега в България нямаше да изглеждат по този начин. Безспорно един от най-големите радетели за единство в демократичната общност е господин Ненчев с неговите многократни писма и призиви към лидерите на десните партии, но до такова обединение за съжаление не се стигна.

„Направих всичко възможно, но очевидно не се стигна до разбирателство. С тази стъпка давам възможност на всеки който ме познава и знае каква политика водя и какви са моите принципи да ме подкрепи. Не съм сам, зад мен стой цяла политическа организация със 120 годишна история и инициативен комитет от 150 човека, а сигурно вече са и повече.“

Стотици хиляди руснаци – много от които бивши военни, милиционери и служители на КГБ купуват имоти, заселват се и формират изолирани общности по нашето Черноморие.

Разбира се беше засегната и темата за националната сигурност, руските хибритни атаки и фалшивите новини.

Николай Ненчев беше категоричен:

„Не само Европа, светът е заплашен и подложен на хибридни атаки и фалшиви новини. Не се справихме с бившите структури на държавна сигурност. Минаха трийсет години и още не сме се справили, още сме зависима, подчинена държава. Това не са обикновени избори с кампания, за да отидем в европейския парламент. Отваря се една голяма битка и тази битка ще бъде на живот и смърт. Аз вече го изпитах на гърба си! Аз си позволих да лиша от средства обичайните задкулисни играчи и да спестя на българския данъкоплатец почти 4 милиона лева. За това свое решение вече години съм подсъдим и срещу мен се водят дела. За това, че съм спестил средства и съм осигурил техника за да се гарантира националната ни сигурност. Не само България, Европа е застрашена, за това е необходимо единство. И то няма да стане с балканско шикалкавене. Трябва да се научим да спазваме своите ангажименти и да бъдем лоялни към нашите съюзници. За това смятам, че повече Европа трябва да има в България!

Ние днес сме между чука и наковалнята. От едната страна Русия, враждебно настроена срещу демократичния свят и от другата страна Турция (която се отдалечава от принципите, върху които са изградени ЕС и НАТО).

Ние потенциално сме застрашени и при един конфликт можем да разчитаме на съюзни сили и подкрепа. Ние сме застрашени икономически, енергийно и не на последно място трябва ада сме много внимателни заради големите групи от руснаци, които се заселват по черноморието и изкупуват жилища в региона. За това трябва да се вземат категорични мерки. И нека отправим един апел към хората да са внимателни когато сключват сделки и продават имотите си, защото това е свещена българска земя!“