Нямаме потенциал в борбата срещу тероризма

преди 3 години

В студиото на Нова ТВ по повод ареста на 16-годишен ученик в Пловдив, арабистът професор Чуков коментира, че ако семейството на момчето не беше реагирало, службите едва ли щяха да предотвратят евентуален атентат

Ние не сме бяло петно на картата. Минава се и през нас. Помните ли 17-годишният Ошар? Той приема исляма като бунт срещу образователната система. Там намира отдушник, и то точно чрез Интернет. Той е бил податлив и отхвърля околната среда. Трябва да се направят конкретни изводи. Ние, учените, трябва да се опитаме да видим психологическите и социалните аспекти на конверсията.

Според мен за случая трябва да се търсят две причини.

Първата е училището, а втората семейството.

Мисля, че трябва да се запитаме защо е стигнало това дете до подобно състояние. Очевидно е имало нещо, което го е тормозило и го дърпа назад“, смята арабистът. „Детето е много интелигентно. Стои въпросът как 16-годишно момче за 7 дни може да се сдобие с такива детайли за бомба. За това трябва месец. Подобен тип действия не може да нямат направления и да няма съвети отвън. Бащата на момчето трябва да се запита защо вербовчикът на „Ислямска държава“ е по-авторитетен от него, че да се стигне дотук.

Етикети: *