Номинации и награди за „Икар – 2019“

преди 1 година

Победителите ще бъдат наградени на официална церемония в Народния театър "Иван Вазов" на световния ден на театъра - 27 март.

Наградата Икар
Снимка Интернет

Писателят Стефан Цанев и проф. Елена Баева са удостоени със специалните награди на Съюза на артистите в България (САБ) „Икар – 2019“ – Награда за педагогическа дейност и Награда за изключителен принос към българския театър, съобщи на пресконференция председателят на съюза Христо Мутафчиев, предаде Дарик радио.
 
Връчваната лично от него Награда за чест и достойнство тази година е присъдена на актьора Михаил Мутафов.
 
В конкуренцията за „Икар – 2019“ за водеща женска роля са Ана Пападопулу за „Дивата патица“ от Хенрик Ибсен с реж. Крис Шарков, Здравка Каменова за „Дом за овце и сънища“ с реж. Гергана Димитрова и Ива Тодорова за „Приятно ми е, Ива!“ от Ива Тодорова.
 
За водеща мъжка роля се състезават Боян Арсов за „Животът е сън“ от Педро Калдерон де ла Барка с реж. Дина Маркова, Бойко Кръстанов за „Петел“ по пиесата СООК от Майк Бартлет с реж. Стайко Мурджев и Владимир Пенев за „Бащата“ от Флориан Зелер с реж. Диана Добрева.
 
В надпреварата „Икар – 2019“ за режисура са номинирани Иван Пантелеев за „Neoдачници“ от Максим Горки в Народен театър „Иван Вазов“, Крис Шарков за „Дивата патица“ от Хенрик Ибсен в Народен театър „Иван Вазов“ и Стайко Мурджев за „Петел“ по пиесата СООК от Майк Бартлет в Младежки театър „Николай Бинев“.
Номинираните за поддържаща женска роля са Анастасия Лютова за „Килър Джо“ от Трейси Леттс с реж. Стайко Мурджев, Весела Бабинова за „Поп-фолк хроники: Бели птици и куршуми“ с реж. Неда Соколовска и Ирини Жамбонас за „Аз обичам, ти обичаш, тя обича“ от Теди Москов и Симон Шварц по филма „Обичахме се толкова много“ от Етрое Скола с реж. Теди Москов.

За поддържаща мъжка роля са номинирани Герасим Георгиев – Геро за „За какво Ви е Дон Кихот“ по романа „Дон Кихот де Ла Манча“ от Сервантес с реж. Бина Харалампиева, Йордан Ръсин за „Нова Библия“, Програма „Ноев ковчег“ по Йордан Радичков с реж. Иван Добчев и Христо Петков за „Наблюдателите (хипотеза за отвъдното)“ от Константин Илиев с реж. Явор Гърдев.

Останалите номинации на комисията са за дебют, майсторско техническо осъществяване на спектакъл, авторска музика и сценография.

От гилдиите са определени кандидатите за награда за критически текст, драматургичен текст, куклен театър, съвременен танц и пърформанс, съвременна българска музика, „Златен глас“ – за актьорите в дублажа, вариететно и цирково изкуство.

По традиция наградите ще бъдат предшествани от Софийския театрален салон, който се организира в сътрудничество със Столичната община и за втора година ще се помещава в Театър „Азарян“ в НДК. Откриването на салона ще е на 18 март и в рамките му ще бъдат представени всички номинирани за „Икар – 2019“ спектакли.

Победителите в 45-ите награди за сценични изкуства на САБ ще бъдат наградени на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ на Световния ден на театъра – 27 март.

Етикети: * *