Евро Приоритети

Номинираме Николай Ненчев, за да покажем, че неговият глас на разума трябва да бъде чут и волята му за действие – подкрепена

До Управителния съвет на БЗНС

Скъпи приятели,

Наближават изборите, на които ще решим кой ще представлява България в Европейския парламент през идните пет години.

Тези избори са от първостепенна важност. Днес ЕС е изправен, както никога досега, пред заплахата на популизма, екстремизма и национализма. Тези сили застрашават да разрушат европейския свят. Нещо повече, Европа днес е мишена на хибридна война. Предстоящите избори са поредната възможност, която Кремъл ще използва, за да материализира своята стратегия, целяща да разедини и да разруши Съюза отвътре.

Изборите за Европарламент у нас са нов епизод от руската атака против България. Те дават шанс на Москва да изпрати в сърцето на Европа повече зависими от нея евродепутати, които да се борят не за българския национален интерес, а за рускиите имперски амбиции. На тези избори ние или ще се опитаме да спрем подкрепяния от Кремъл национализъм и популизъм, или ще се приближим още повече до изпълняващи ролята на „троянски кон“. Ето защо днес трябва да направим правилния избор!

Скъпи съмишленици,

Обективният прочит на историята ни недвусмислено показва, че са малко политическите сили в България, които са дали толкова голям принос за свободата, демокрацията, народовластието и разпространението на европейската идея в България, колкото Вашият съюз.

През последните 120 години гласът на БЗНС винаги е пулсирал с болките и мечтите на българския народ. БЗНС е вдъхновявал съпротивата срещу всяка тирания. БЗНС винаги е бил на страната на народа против всяка диктатура.

Вашият съюз организира най-сериозния отпор срещу налагането на безчовечния комунистически режим. БЗНС създаде смелото и героично горянско движение – една от най-ярките и силни форми на съпротива срещу комунизма в Източна Европа.

БЗНС заедно със своя лидер и държавник Александър Стамболийски е първата политическа сила в България, която в началото на 20 век осъзна, че нито една балканска или европейска държава не може сама да гарантира своите национални интереси и да постигне обединение на континента!

Не сме забравили, че когато след опустошителната Втора световна война е създаден Съветът на Европа, именно д-р Г. М. Димиторв, лидерът на БЗНС в емиграция, призова в него да бъдат оставени празни столове и за подчинените народи от Източна Европа!

Още през 1951 г. БЗНС формира първата българска доброволческа рота в НАТО, с което показа къде е мястото на нашата страна на картата на света – в Европа и в свободния свят, а не зад Желязната завеса.

БЗНС даде много свидни жертви в тази борба за свобода и демокрация.

В отровения от корупция и режисиран от задкулисието преход в най-новата ни история БЗНС показа, че е възможно да има и честни хора, които да заемат ръководни постове и в същото време да останат верни на своята същност, убеждения и принципи!

Примерът на вицепрезидентът Тодор Кавалджиев, прекарал повече от десетилетие в комунистическите лагери и затвори, показа, че не за всички високият пост е средство за лично облагодетелстване.

Скъпи приятели,

Днес имате всички основания да се гордеете с вашия сегашен председател!

Като министър на отбраната, твърдо и безкомпромисно подкрепящ европейския и евроатлантическия път на България, той не се подвоуми да приложи закона и да предаде архива на военното разузнаване на Комисията по досиетата – нещо, което нито един от неговите предшественици не се осмели да направи! За това си действие Николай Ненчев стана обект на множество заплахи, но не се уплаши и не се поколеба да изпълни повелята на закона. Така той спази и моралния си дълг към обществото, което все още изпитва последствията от отровното влияние на мрежите на комунистическите тайни служби и техните руски господари.

В рамките на мандата си Николай Ненчев успя да постигне договореност самолети на съюзници от НАТО да пазят заедно с нашите военновъздушни сили българското въздушно пространство. Така той допринесе за по-голяма интеграция на България в Алианса.

С впечатляващи дипломатически умения, той съумя да убеди нашия съюзник Полша да извърши ремонт на двигателите на български изстребители МиГ-29, при това на цена, значително по-ниска от тази, която предлагаше РСК МиГ за същата услуга. Във връзка с това Николай Ненчев беше обвинен, че е накърнил интересите, забележете, на една чужда фирма и на една чужда държава! С ремонта на двигателите на самолетите в Полша, освен че бяха спестени средства на данъкоплатците, той доказа, че стига да има политическа воля, премахването на зависимостта от Русия при ремонта на военна техника е възможна мисия. Ето затова Москва ще използва своите агенти тук против Ненчев, както вече стана очевидно от съдебния фарс срещу него.

Скъпи приятели и съмишленици,

Днес на карта е поставена европейската мечта, изстрадана от много достойни хора преди нас, и българското общество се нуждае от силен глас, който да защитава тази мечта в Европейския парламент.

Длъжни сме да изпратим там евродепутат, който с действията си е доказал, че няма да допусне да бъде нито купен, нито сплашен. Човек, чийто глас не може да бъде заглушен. Сега повече от всякога ни трябва български представител, който ще съчетава разума с волята и заедно със свои колеги от Европейската народна партия ще защитава единството и фундаменталните ценности на Обединена Европа. Трябва ни човек който неуморно ще брани нашата европейска мечта, работейки по този начин за бъдещето на децата ни!

Именно такава многостранна и последователна личност ние припознаваме във вашия лидер Николай Ненчев!

Предвид политическата обстановка обаче, днес той няма да може да изпълни тази задача, ако е излъчен като кандидат само от една политическа сила, пък била тя и неговата!

Затова се обръщаме към вас с призив да го издигнем като независим кандидат за представител на България в Европейския парламент!

Ще се намерят и критици, които ще кажат, че издигането на кандидатурата на Николай Ненчев за независим кандидат ще раздели демократичния вот. Но къде бяха тези хора, когато на 1 февруари 2017 г. той призова, и то с неопровержими аргументи, партиите от тогавашния Реформаторски блок, от Нова република и от „Да, България“ да се явят заедно на изборите? За съжаление тогава никой не се вслуша в неговия глас, а след изборното поражение никой не прояви доблестта да признае, че е бил прав.

Не го чуха и през октомври миналата година, когато Николай Ненчев апелира за провеждане на предварителни избори, включително и по електронен път, за да може да се формира единен политически субект и така да се подредят листите за кандидати за европейските избори. Опитът само на една от десните партии да проведе предварителни избори, в които да участват единствено нейни кандидати, няма как да постигне единство в демократичната общност.

Номинираме Николай Ненчев за евродепутат, за да покажем, че неговият глас на разума трябва да бъде чут и волята му за действие – подкрепена. Твърдо вярваме, че издигането на Николай Ненчев като независим кандидат няма да раздели демократичната общност, а напротив – ще постави началото на нейното истинско обединение!

Ето защо днес искаме да предложим на българските избиратели за кандидат именно вашия лидер, който е доказал, че притежава необходимите за това качества и възможности. Нещо повече – той не е представител на статуквото и не е кадър на червеното задкулисие. Николай Ненчев никога не се е възползвал от облагите на комунистическия режим и е трън в очите на червената олигархия! Уверени сме, че той няма да изневери на българите, изстрадали европейската мечта, и ще я отстоява докрай в тези най-трудни за осъществяването на европейския проект години!

Ето защо смятаме, че Николай Ненчев ще бъде разпознат като десния кандидат, който ще представлява достойно българските избиратели в новия Европейски парламент, в групата на Европейската народна партия!

Убедени сме, че заедно ще постигнем успех на решаващите избори на 26 май!