ОБРЪЩЕНИЕ

преди 3 години

От Сдружение „Достойнство, отговорност, морал“(ДОМ) до партиите и техните кандидати за предстоящите местни избори

През последните две десетилетия се наблюдава тенденция към централизация от държавата на финансов ресурс и управленски правомощия и същевременно към прехвърляне на непопулярните дейности, с които държавата не може да се справи, към общините. Това противоречи на демократичните принципи и на Европейската харта за местното самоуправление, която е ратифицирана на 17.03.1995 г. със закон, приет от 37-ото Народно събрание на Република България. Централизацията на властта и законодателно обезпечената колективна безотговорност на държавно и общинско ниво е генератор на системна корупция, която би била невъзможна, ако опозицията не е част от нея.

Партиите, които са имали или участвали в парламентарни мнозинства през последните две десетилетия, и техните кандидати за кметове и общински съветници ни дължат отговор на въпроса за какво местно самоуправление ни говорят, след като над 80% от общинските финанси зависят от централната власт и от европейските програми. Дължат ни отговор и на въпроса как ще изпълняват своите предизборни обещания, след като най-важните за местното самоуправление дейности като сигурност и образование почти изцяло се реализират от централната власт директно или като делегирани дейности на общините. Симптоматично за зависимостта от държавата и обезличаването на местната власт в България е маргинализацията на Националното сдружение на общините, което се е превърнало в поредната безгласна проправителствена неправителствена организация.

Увлечението по екомодата на кандидатите за кмет на София е изтласкало основния въпрос за обществения ред и сигурността на гражданите на заден план, а това е обещание за велоалеи с каруци и електротранспорт до гетата.
От сдружение ДОМ настояваме:

• Парламентарните партии да поемат ангажимент за решителни законодателни действия за постигането на истинско местно самоуправление в България.
• Кандидатите за кметове да посочат финансовите източници за обезпечаване на предизборните им обещания в рамките на мандата, за който са се кандидатирали, защото не може да имаш претенциите да управляваш, ако предизборната ти програма е пълна само с красиви обещания, без да си предвидил финансовото им обезпечение
• Кандидатите за кмет на София да заявят личната си позиция дали стоят зад решението на Столичния общински съвет за демонтаж на Паметника на окупиралата отечеството ни Съветска армия, с ДА или НЕ, без да се измъкват от въпроса, като си измиват ръцете с предложения за референдум или по друг начин.
• Партиите, които претендират да управляват София, да поемат ангажимент за:


– прекратяване на порочната практика общинските им съветници да получават възнаграждения за участието си в надзора и управлението на общинските фондове и агенции;
– създаване на музей за памет за съветската окупация и престъпленията на комунистическия режим в подземията на мавзолея или на друго централно място;
– отмяна на срамното решение на Столичния общински съвет за преименуване на столичния парк „Оборище“ на името на човек, осъден за шпионаж в полза на чужда държава, при наличието на множество български национални герои, които тънат в забрава;
– възстановяване на името „Генерал Иван Колев“ на 36 СУ „Максим Горки“;
– премахване на всички останали паметни знаци и наименования за почит към обявения със закон за престъпен комунистически режим и на неговите дейци.

Етикети: * *