Олигархът Банев попадна в полезрението на руските медии

преди 5 месеца


Снимки Радио „Свобода”

Българският мултимилионер Николай Банев се е опитал да създаде евразийска партия от затвора, разчитайки на помощ от Москва. От затворническата килия олигархът е разговарял по мобилен телефон, който му бил предаден в кутия с плодов сок. Банев смятал да иска убежище в Русия.

На специална пресконференция заместник-главният прокурор Иван Гешев посочи редица обвинения срещу Банев. Според прокуратурата  нарушенията на бизнесмена могат да бъдат квалифицирани като „предателство спрямо българската държава”, въпреки че официално не са отправени подобни обвинения. Банев и съпругата му Евгения се намират в следствен арест от октомври 2018 г. по други обвинения – за финансови машинации, пране на пари и умишлени фалити. В известните „панамски документи” сем. Баневи фигурира с 40 млн. евро, преведени в офшорни зони.

59-годишният Николай Банев е син на полковник от секретните служби на комунистическия режим. На младини е комсомолски активист. Натрупва състоянието си през първите години след началото на „прехода”, по време на приватизацията през 90-те години. През 1996 г. тегли солиден кредит от чешка банка, която скоро фалира. Разгръща бизнеса си в сферата на недвижимите имущества, туризма и финансите. Скоро му излиза име на хищен и безскрупулен предприемач. Става обект на десетки съдебни дела за умишлен фалит, а жители на Созопол го съдят за незаконно отнето имущество. Това обаче не му пречи през 2016 г. да се кандидатира за президент и да получи цели 0,11 % от гласовете.

През есента на 2018 г. Баневи са арестувани във френския курорт Ница и са екстрадирани по молба на българската прокуратура. За коментар на делото „Баневи” се обърнах към директора по икономически програми в Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов.

Руслан Стефанов

Например националистично-популистката партия Атака е отявлено русофилска. Социалистическата БСП също експлоатира русофилството твърде упорито. Даже ДПС, която представлява интересите на турското етническо малцинство, преди две години смени лидера си, след като той зае протурски позиции по време на инцидента със сваления руски боен самолет. Управляващата партия ГЕРБ доста внимателно изразява становището си за българо-руските отношения. Както знаете, България бе една от малкото европейски държави, която не екстрадира нито един руски дипломат в знак на солидарност с Великобритания след опита за отравяне на Сергей и Юлия Скрипал.

Малки, но кресливи групички русофили плашат сънародниците си с отмъщението на Путин. 

Според втората хипотеза арестът на Баневи е брънка от веригата на скрити и явни схватки между съперничещи си бизнес групировки. В такъв случай ще бъдем свидетели на поредния завързан, омотан в процедури и договорки процес, в който подсъдимият ще има шанс да се спаси от тежка присъда, след като се раздели с част от капиталите си. Не бива да забравяме, че Банев се намира сред кълбо от икономически и политически интереси, където малцина знаят кой дърпа конците, завършва анализа си директорът в Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов.

                                                                                                 Ярослав Шимов

                                                                                                   Радио „Свобода”