Операция „Атила” като мухлясала дъвка за антинатовски демагози

преди 1 година

Издевателствата срещу кипърските турци и антидемократичният характер на гръцката хунта възпират НАТО, САЩ и Великобритания да окажат каквато и да била помощ на гръцкото правителство. Операция „Атила” отдавна е разработена на турския Генерален щаб. С разпореждане на министър-председателя Бюлент Еджевит десантът на турски специални сили е осъществен мълниеносно.

Мине се не мине седмица и някой „пекън” политик или „анализатор” се изръси с тежестта на стратег от вселенски калибър: „Какво ще ни помогне НАТО, ако някой ни нападне, а?! На Гърция помогна ли й, когато Турция превзе половин Кипър?!”

„Да бе, да!”, клима овчата публика. „Не й помогна! Не й…”

През юли се навършват 45 години от десанта на Турските въоръжени сили в Кипър и би било полезно да се обърнем към историята малко по-внимателно. Гръцки племена населяват о. Кипър от хилядолетия, но по време на османското владичество там се заселват и турци. Към момента на конфликта населението на Кипър обхваща 78% кипърски гърци и 18% кипърски турци, а останалите 4% включват  латини, маронити и арменци.

Архиепископ Макариос

Бившата британска колония о. Кипър получава независимост на 16 август 1960 г., но напрежението между двете общности остава. Президентът на Кипър архиепископ Макариос III (водач на кипърската комунистическа партия АКЕЛ) и местните крайни националисти ограничават политическите права на кипърските турци, притесняват ги икономически, вършат провокации срещу тях и последователно налагат волята си за „еносис”, обединение на Кипър с майка Гърция.

Продукт на амбициите им става нелегалната организация EOKA (Национална организация на кипърските бойци) –националистическа организация, кипърско военно крило на движението за присъединяване на Кипър към Гърция. Неин лидер и основател е роденият в Кипър гръцки полковник Георгиос Гривас, командир на Националната гвардия на кипърските гърци.

В отговор турското малцинство създава алтернативна съпротивителна организация, наречена ТМТ (Türk Mukavemet Teskilati). ТМТ получава подкрепа от турското правителство, чиято политика изключва присъединяване на острова към Гърция.

С резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 4 март 1964 г. световната организация става основен гарант за сигурността на острова и предлага различни варианти за решаване на кипърския въпрос, но двете страни не допускат дори мисълта за компромис.

През пролетта на 1967 г. в Гърция чрез преврат идват на власт „черните” полковници и само намесата на международната общност и най-вече на САЩ предотвратява пряк военен сблъсък между Гърция и Турция.

През 1974 г. ЕОКА се разделя на две и радикалната фракция ЕОКА–Б преминава под прякото командване на  Димитриос Йоанидис, водача на военната хунта в Атина. Крайните националисти свалят президента Макариос, извършват убийства и други безчинства срещу кипърските турци.

На 17-18 юли 1974 г. в Лондон Великобритания и Турция водят консултации за съвместни мерки след преврата. Гръцката хунта отказва участие в разговорите.

Издевателствата над кипърските турци и антидемократичният характер на гръцката хунта възпират НАТО, САЩ и Великобритания да окажат помощ на гръцкото правителство.

Операция „Атила” отдавна е разработена от турския Генерален щаб. С разпореждане на министър-председателя Бюлент Еджевит десантът на турски специални сили е осъществен мълниеносно.

Мустафа Бюлент Еджевит е роден на 28 май 1925 г. в Истанбул и починал на 5 ноември 2006 г. в Анкара. Журналист, поет и политик, с петте си мандата като министър-председател на Република Турция Еджевит се нарежда сред най-важните дейци в турския политически живот през ХХ век. Поради липса на висше образование не е бил номиниран за президентския пост.

Бюлент Еджевит

Три дни след операция „Атила” пада правителството на „черните” полковници. Гръцките политически лидери в изгнание се завръщат. На 24 юли 1974 г. Константинос Г. Караманлис пристига от Париж и полага клетва като министър-председател.

Та такива ми ти работи, другарки и другари социалисти, „патреоти”, русофили, атакаджии, „войводи” и пр. разбирачи.

НАТО дава, дава, ама в кошара не вкарва.

Етикети: * *