Остра резолюция на ООН срещу Русия

преди 2 години

България е сред съавторите на резолюцията, която призовава Русия да изведе въоръженията си от Крим и да прекрати окупацията на украински територии, да спре преследването на търговски съдове и ограничаването на корабоплаването в Черно и Азовско море.

Общото събрание на ООН прие резолюция в понеделник, в която се изразява „сериозна загриженост за постепенната милитаризация на Крим“ и призовава Русия да „прекрати временната си окупация на територията на Украйна“, съобщи Мисията на Украйна в ООН. Резолюцията, представена от Украйна, осъди изграждането от Москва на мост, свързващ континентална Русия с анексирания полуостров и призова за освобождаването на украински моряци и военни кораби, арестувани през ноември.  Откритото заседание на Общото събрание на ООН се излъчваше на живо в интернет.

България е сред съавторите на резолюцията, която призовава Русия да изведе въоръженията си от Крим и да прекрати окупацията на украински територии, да спре преследването на търговски съдове и ограничаването на корабоплаването в Черно и Азовско море.

Документът беше подкрепен от 66 страни, 19 се обявиха против него, 72 се въздържаха.

Снимка от сайта на ООН

В резолюцията се изразява  сериозно безпокойство заради нарастващата милитаризация на Крим от Русия и се осъжда ескалирането на руското военно присъствие в Черно и Азовско море, уточнява сайтът news.bg. В понеделник стана ясно, че Москва изпраща 10 нови самолета  Су-27 и Су-30 в Крим.

ООН е сериозно обезпокоена от опасното засилване на напрежението и неоправданото прилагане на сила от страна на Руската федерация срещу Украйна, включително арестът на трите кораба на руските въоръжени сили на 25 ноември 2018 г. в Черно море. В резолюцията се настоява Русия „безусловно и незабавно“ да освободи корабите и техните екипажи.


Документът е подготвен съвместно от Украйна, Австрия, България, Великобритания, Германия, Грузия, Дания, Естония, Ирландия, Исландия, Италия,Канада, Латвия, Литва, Люксембург, Молдова, Полша, Португалия, Румъния, САЩ,Словения, Турция, Хърватска, Финландия, Франция, Черна гора, Холандия, Чехия и Швеция, съобщава „Униан“.

Впоследствие към тях се присъединиха и Белгия, Гърция, Испания, Лихтенщайн, Македония, Малта, Нова Зеландия, Словакия, Унгария.

Представителите на Иран и Сирия предложихав документа да се внесат промени, смекчаващи категоричния тон към Русия, но участниците в заседанието не приеха предложенията. Срещу тях гласуваха 64 държави, 25 ги подкрепиха, 60 се въздържаха.

Срещу резолюцията очаквано се обявиха Русия, Сърбия и Беларус. Против нея гласуваха още  Армения, Боливия, Бурунди, Венецуела, Зимбабве, Иран, Камбоджа,Куба, Лаос, Мианмар, Никарагуа, Северна Корея, Сирия, Судан, Южен Судан и Узбекистан.

Етикети: * *