От ден на ден БСП се превръща в националсоциалистическа, ксенофобска и антиевропейска партия

преди 1 година

Едва ли има нещо по-безсрамно от това партия - като бившата комунистическа - да се опитва на всяка цена безогледно да се върне на власт, експлоатирайки невежеството на хората

Коментар на Георги Коритаров в предаването „Свободна зона” на ТВ Европа
Снимка ТВ Европа

Четвърти пореден ден, а може и да е пети – отказвам се да ги броя, защото започва да става не просто много досадно, а страшно монотонното говорене по всички медии за скандал с апартаменти. Не че това не е проблем. Сигурно е проблем. Проблем на политическа и персонална тъпота. Проблем на дебелоочие. Проблем на дебелоушие. Всякакъв проблем. Сигурно по него наистина трябва да се говори.

Но аз отказвам да говоря в дълбочина по тази тема, защото има една друга много по-страшна, наистина зловеща тема, по която кой знае защо никой не говори. Всички бягат от нея, а тя е очевидна. Тя се надува като отровна гъба. И аз ще назова това така, както го виждам. Българската социалистическа партия от ден на ден, от пресконференция на пресконференция все повече се превръща наистина в националсоциалистическа партия – партия ксенофобска, партия антиевропейска. И сякаш на никого това не му прави впечатление.

Вчера например дадоха пресконференция, на която самодоволно подхвърлиха още няколко реплики за апартаментите. Точно те, които са наследници на някогашната безсрамна червена буржоазия. На онази червена буржоазия, която, дори без да си мръдне пръста, прокарваше път на своите деца и внуци към най-успешна реализация. На безценица си купуваше апартаменти и вили. Самодоволстваше, лицемерничеше и създаде един двоен морал, който социолози определиха като „голямата правда” и „малката правда”. „Голямата правда“ беше тази да говориш за великото бъдеще на комунизма, а „малката правда“ беше да трупаш имане и да реализираш позиции.

Та тази лицемерна партия вчера даде пресконференция, на която основната тема беше един невероятен патос срещу мигрантите, срещу представителите на различни религии и етноси, които в ситуация на тежка беда и принуда са потърсили помощ от други народи заради разбирането за човешка, може би дори християнска или каквато и да е друга, произтичаща от вяра в Бога, солидарност. Българските социалисти, българските националсоциалисти се обявиха срещу идеята да се строят центрове, които да бъдат дори такива, които да координират – при евентуално завръщане или идване на бежанци, посоките на тяхното разпределяне.

Нещо повече – един човек от Елхово, очевидно свързан с БСП, каза: „В Елхово всички се страхуват от такива хора.” От какви хора се страхуват в Елхово? От мюсюлмани? От хора, идващи от Африка? От хора, изповядващи други религии, или просто от хора различни?

Знаете ли какво ще ви кажа? В България се създаде една наистина дълбоко нездрава и вредна среда. В основата на тази дълбоко нездрава и вредна среда е едно натрупвано с десетилетия невежество. И едва ли има нещо по-безсрамно от това партия като бившата комунистическа да се опитва на всяка цена безогледно да се върне на власт, експлоатирайки невежеството на хората, превръщайки го в антиевропейска енергия, превръщайки го в енергия на противопоставянето от позицията на усещане за едва ли не расово превъзходство. „Ние тук европейците няма да допуснем ония там от Африка или откъдето и да е, защото са различни.”

Дами и господа, така се започва. Дайте да организираме усилия да преградим пътя на националсоциализма! А иначе другите проблеми, които са проблеми на тъпота, проблеми на алчност или на каквото и да е, нека да си ги решават партиите, които са ги изпонарисували. Ще го кажа с този израз: „Изпонарисували са се.”


От ФБ страницата на ТВ Европа. Заглавието е на редакцията

Етикети: * *