Отлагането на Брекзит изглежда все по-неизбежно, каквото и да казва Тереза Мей

преди 3 години

Часовникът тиктака, а Обединеното кралство изобщо не е наясно как точно ще напусне лоното на Европа, особено след като сделката за развод, договорена между Лондон и Брюксел, в средата на януари бе провалена от британските депутати с внушително мнозинство

Лондон, Мартин Пауълс, Франс прес

Ще напусне ли Великобритания ЕС на определената дата – 29 
март? Отлагането на Брекзит изглежда все по-неотвратимо, въпреки 
че британският премиер Тереза Мей настоява срокът да бъде 
спазен, смятат аналитици. 
„Засега е сякаш почти неизбежно Брекзит да се забави по 
един или друг начин, поне с няколко седмици“, заяви пред АФП 
Константин Фрейзър, експерт по европейска политика в 
изследователския център „Ти Ес Ломбард“.

Тереза Мей не се предава – консервативната британска  ръководителка повтаря неуморно, че е твърдо решена да осъществи Брекзит навреме и рязко отхвърля възможността за отсрочване, спомената от несъзвучни с общия тон гласове в нейното правителство – от външния министър Джереми Хънт и от финансовия Филип Хамънд.
Според тях може би трябва да се изчака, докато бъдат приети  законите, необходими за изпълнение на Брекзита. Еврофобският  всекидневник „Дейли телеграф“ дори твърди, че министри са  обсъждали възможността да го отложат с осем седмици – до 24 май.

Твърде късно

През това време часовникът тиктака, а Обединеното кралство 
изобщо не е наясно как точно ще напусне лоното на Европа, 
особено след като сделката за развод, договорена между Лондон и 
Брюксел, в средата на януари бе провалена от британските 
депутати с внушително мнозинство.
Оттогава Тереза Мей се мъчи да започне наново преговорите с 
ЕС – конкретно във връзка с разпоредба, засягаща границата с 
Ирландия, за да издейства компромис, който би задоволил 
парламента.

Въпреки категоричния отказ на Брюксел да сложи текста пак на масата, Мей се ангажира сделката да мине през парламента в нова редакция „възможно най-скоро“. Ако до 13 февруари няма  споразумение, на следващия ден депутатите ще гласуват за по-нататъшното развитие на Брекзита.

Във всички случаи ще бъде твърде късно, настоява  Константин Фрейзър: „Националното законодателство ще е  неподходящо за регулиране (на Брекзита), дори в минимална степен“.
Остава да бъдат гласувани още седем закона, включително текстове за търговията, селското стопанство и имиграцията, а дебатите по някои от тях още не са започнали, сочат данни на британския Институт за държавно управление. С цел да ускори темпото Даунинг стрийт отмени парламентарната ваканция през февруари, а е възможно и да удължи пленарните заседания.
„Дори при ускорен ритъм времето пак не стига“, отсича Ник Райт, експерт по европейска политика в Лондонския университетски колеж, потърсен от АФП.

„Мъчения“

В очите на Тереза Мей Брекзит трябва на всяка цена да настъпи на 29 март, дори ако се наложи брутално да бъдат скъсани връзките между Лондон и Брюксел, изграждани в течение на 46 години. Но заплахата с Брекзит „без сделка“ – сценарий, потенциално катастрофален за британската икономика, е част от политическа стратегия, целяща да осигури парламентарна подкрепа за нейното споразумение, разсъждава Фрейзър. И обяснява, че „тя вкарва в играта часовника“ по-малко от два месеца преди Брекзит, за да притисне депутатите до стената – и еврофилите, които се страхуват да напуснат ЕС без предпазна мрежа, и брекзитиърите, които се опасяват от смекчен Брекзит, дори и от никакъв Брекзит. Ник Райт съзира тук и един вид „инат“: „Тя е толкова упорита и обсебена от това, което върши, че просто отхвърля мисълта то да е невъзможно“.
Според анализаторите е „немислимо“ останалите 27 страни от ЕС, чието одобрение се изисква, да се обявят против отсрочка – те също биха пострадали от варианта „без сделка“. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск впрочем увери в сряда, че ще положи всички усилия да се избегне такъв сценарий.
Ако обаче има отлагане, остава неясно докога, защото графикът създава проблеми. Според мнозина в Брюксел е трудно Брекзитът да се отложи за по-късно от началото на юли, когато след майските избори ще започне да заседава новият Европейски парламент – по принцип без британски депутати. По-нататъшно отлагане би могло „да удължи мъченията, ако Обединеното кралство не направи решителната стъпка“, предупреждава Константин Фрейзър.

БТА

В Бюксел определиха Брекзит без споразумение като „икономическа и хуманитарна катастрофа“ и „много опасно решение“

Британският премиер Тереза Мей заяви, че лидерите на ЕС искат напускането на Великобритания да стане със споразумение, предадоха Ройтерс и ДПА .

„Това, което чувам и виждам от лидерите, е желание да работим заедно за излизането на Великобритания от ЕС със споразумение“, каза Мей в Брюксел, където се срещна в сряда с председателите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск.

„Няма да е лесно, но председателят Юнкер и аз се съгласихме, че сега ще започнат преговори за намиране на решение и за отговаряне на безпокойствата на британския парламент, за да получим мнозинство там“, каза тя.

„Ще осигуря Брекзита навреме. Ще преговарям енергично в следващите дни, за да постигна това“, увери Мей.

Мей разкритикува изказване на Туск във вторник, който обеща „специално място в ада“ на архитектите на Брекзит без никакъв план, пише „Гардиън“. Коментарът му предизвика бурно недоволство от някои британски политици. Този език „не беше полезен и предизвика тревога у мнозина във Великобритания“, каза Мей.

След срещата с Мей Туск обяви, че все още няма изгледи за пробив.

Премиерът на Обединеното кралство се срещна и с представителите на Европейския парламент. Тя проведе разговори с председателя Антонио Таяни и Ги Верхофстат, който води Работната група на законодателния орган за Брекзит.

Таяни предупреди , че Брекзит без споразумение би било „икономическа и хуманитарна катастрофа“. Според него това е „много опасно решение“. Верхофстат също го определи като „катастрофа“.

Междувременно „Блумбърг“ съобщава, позовавайки се на източници, че Мей е поискала на срещата си с Юнкер и с главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние предпазният механизъм за Ирландия да е с някакъв срок. Европейският съюз е отхвърлил искането.

Етикети: * *