Отново оскверниха паметника на жертвите на комунизма

преди 9 месеца

Мемориалът на жертвите на комунизма, който е разположен в парка пред Националния дворец на културата в София, беше надраскан със свастики и антисемитски надпис „Чифути убийци“.  Срещу това протестира  Организация на евреите в България“Шалом“

Вандалството едва ли може да ни учуди. Странното в случая е, че традиционно от „левицата“ изразяваха несъгласие с този паметник, защото според тях много от изписаните имена били на фашисти и антисемити.

Надписът разказва за истинското лице на повечето от тези, които обичат да парадират като „антифашисти“. В голямата си част те са и винаги са били антисемити и анти-българи. Тяхната единствена лоялност е била към Русия, независимо дали тя е монархия, Съветски съюз, или президентска  федерация.

снимката е от Фейсбук страницата на Организация на евреите в България“Шалом““

За хората с това мислене евреите, дори евреите-комунисти винаги са били „чуждо тяло“. За разлика от истинските демократи, през зимата на 1940-41 година те не са се обявявали категорично против всяко сътрудничество с нацистка Германия. Техният „антифашизъм“ винаги е бил само фалшива легитимация за тогавашни и бъдещи престъпления.

Вероятно основният обект на омразата на тези, които са надраскали паметника е Джордж Сорос и всички, които се борят за „отворено“ общество.

Същевременно е имало и български патриоти, които в опита си да коригират несправедливостите на Ньойския договор и изправени пред надвисналата съветска заплаха наистина са виждали шанс за спасение в сътрудничеството с Хитлер. Това се случва преди ужасните престъпления на нацистите да станат известни.

Днес от дистанцията на времето не можем да не се поучим от тяхната заблуда. Диктаторите  си приличат като две капки вода, те не могат да бъдат омилостивени. Още по-наивно е да вярваме, че е възможно да постигнем каквото и да било в сътрудничество с тях.

Няма да кажем цялата истина, ако не признаем, че сред управляващите преди 9-ти септември 1944 година е имало и преследвачи на евреи. Някои мотивирани от омраза, други от престъпна корист. Но можем да се гордеем от факта, че те са били пренебрежително малко.

На паметника има и много имена на смели българи, противопоставяли се както на нацизма, така и на комунизма.

Поклон пред светлата им памет!

Етикети: *