Ожесточени дебати между кандидатите за председател на ЕК

преди 3 години

Тимерманс: "Къде е единството, щом има лидери, които искат пари от Путин, а после отиват на аудиенция при Тръмп, който иска да разбие единството на ЕС?"

Водещите кандидати за високия пост – на Европейската народна партия Манфред Вебер и на Партията на европейските социалисти Франс Тимерманс, се обявиха за единна Европа срещу глобалните предизвикателства, в това число и срещу Китай и Съединените щати. Това стана на предизборния дебат в Брюксел между шестимата водещи кандидати за председател на Еврокомисията в сряда вечерта, предаде БНР.

Предизборният дебат в Брюксел
Снимка от сайта на БНР.

В дебатите участваха Манфред Вебер (Европейска народна партия), Франс Тимерманс (Партия на европейските социалисти), Ян Захрадил (Европейски консерватори и реформисти), Маргрете Вестегер (Алианс на либералите и демократите за Европа), Ска Келер (Европейска зелена партия) и Нико Куе (Европейска левица). 

Къде е единството, щом има лидери, които искат пари от Путин, а после отиват на аудиенция при Тръмп, който иска да разбие единството на ЕС, попита Тимерманс.

„Заедно сме по-силни от Русия и Китай. В ЕС има приятели на руския президент Владимир Путин като евродепутата Найджъл Фараж, италианския вицепремиер Матео Салвини, австрийския вицеканцлер Хайнц-Кристиян Щрахе. За пръв път в историята президент на САЩ иска слаба и разединена Европа. Трябва да бъдем твърди срещу Путин“, призова Франс Тимерманс от ПЕС и добави: „Ако сме отслабени и разделени, няма да можем да отстояваме нашите ценности пред света. Затова ни трябва европейско единство“. Тимерманс изтъкна, че ако Европа не е единна, „Путин и Тръмп ще поръчват и музиката, и съдържанието ѝ“.

„Това, което става в Белия дом, не е нашият начин за правене на политика. Затова трябва да сме стриктни и ясни. Аз бих предложил на американския президент да постигнем сделка върху индустриалните стоки, но само ако прилагаме партньорството на практика. Ако искате да ни принуждавате, Европа трябва да се изправи и да отговори подобаващо“, заяви от своя страна Вебер.

Друга тема, върху която кандидатите дебатираха, бе за страните-данъчен рай. Кандидатът на Алианса на либералите и демократите за Европа  Маргрете Вестегер заяви, че трябва да се наложи облагане на цифровия сектор, тъй като много дружества там не плащат данъци, както и че трябва да се предвиди долна граница за ставката за корпоративния данък. Тимерманс настоя тази ставка да бъде 18 на сто.

От своя страна кандидатът на Европейска народна партия Манфред Вебер заяви, че е бил горд, когато Европейската комисия е решила да предприеме действия срещу Ирландия в тази насока. 

В частта за климата кандидатът на Европейската левица Нико Куе заяви, че мултинационалните компании са виновни за 70 на сто от замърсяването и би било несправедливо да бъде облаган европейският гражданин заради мерки, свързани с опазването на планетата.

По въпроса за кризата с миграцията и Тимерманс, и Вебер се обявиха за план „Маршал“ за Африка като част от справяне с проблема. По темата за възхода на популистите Вебер заяви, че трябва да се изправим срещу онези, които искат да унищожат Европа. 

Следващата седмица Европа ще реши своята съдба за следващите пет години, заяви Франс Тимерманс. Той акцентира върху социалните проблеми на континента като социалното неравенство и отстъплението в прилагането на върховенството на закона.

От своя страна Манфред Вебер подчерта постигнатото през изминалите години и изтъкна, че това е залог, че Европа, единна, може да намира решение. Ян Захрадил от Алианса на европейските консерватори и реформисти подчерта, че бъдещето на Европа е в прехвърлянето на повече права на страните-членки, вместо да се търси централизация.

Маргрете Вестегер от Алианса на либералите припомни, че ЕС предлага ясен модел за съвместно мирно съжителство между различни хора и култури. Нико Куе от Европейската левица призова да се зачитат заветите на Френската революция за свобода, равенство и братство.

Миграцията не е заплаха, а възможност за развитието на Европа, изтъкна Нико Куе. Той припомни, че баща му е бил бежанец от диктатурата на Франко и е намерил спасение в Белгия.

Дебатът за миграцията сред кандидатите предизвика разгорещени спорове. Ян Захрадил посочи, че иска да види приемния център за бежанци в Африка, за да спре контрабандата на хора.

Всеки път, когато човек умира в Средиземно море, Европа губи част от душата си, репликира Франс Тимерманс. Той осъди политиката на италианското правителство да наказва рибарите, които спасяват давещи се бежанци в морето.

Трябва да се борим с трафика на хора и да имаме центрове за прием извън Съюза, за да успеем. Трябва да сключим споразумения за репатриране с други страни и да имаме тясно сътрудничество с тях, повтори Ян Захрадил.

Моят канцлер Ангела Меркел показа, че можем да поемем отговорност и да бъдем част от споразумение с Турция, похвали се Манфред Вебер.

Въпреки това съм съгласен с Вебер, че се нуждаем от план за Африка. Нуждаем се от солидарност в Европа, ако не покажем друга солидарност, скоро ще видим отново границите да се издигат в Европа, а ние не искаме това, каза Франс Тимерманс.

Вебер посочи, че Европа, а не трафикантите, трябва да контролира кой влиза в Европа. Ян Захрадил се обяви твърдо срещу политиката на квотите за бежанци, защото те са разделили допълнително Изтока и Запада в Европа.

Ян Захрадил припомни, че идва от Централна Европа. Преди 30 години този район е бил известен с индустриалното си замърсяване. Днес то е драстично намалено. Това се дължи на въвеждането на технологии, които са подкрепени от обществото и управляващите.

Вебер посочи, че вярва повече в иновациите и развитието на технологии, отколкото на глобите и наказанията. Трябва да се стимулира обществото да разбира проблемите и да търси решение.

Нико Куе, ръководител на групата на Европейската левица, заяви, че ЕНП и партньорите й са били на власт от дълго време и са били „напълно готови за работа“ за справяне с младежката безработица. „Трябва да сложим край на несигурната работа, да се върнем към правилните трудови договори… и се нуждаем от минимална заплата, за която си струва да станем сутрин.“

Ръководителят на Алианса на консерваторите и реформистите в Европа Ян Захрадил заяви, че ЕС трябва да отстъпи и да позволи на бизнеса да създава работни места. Според него „старата и остаряла схема на все по-тесния съюз“ на Юнкер е приключила и предложи ЕС, който е „мащабен, гъвкав, децентрализиран и който уважава всички свои членове, големи или малки“.Брюксел трябва да „прави по-малко, но по-добре“, каза Ян Захрадил.

Ска Келер от Европейската зелена партия заяви, че строгите мерки са „голяма грешка“ и „удар по европейското обещание, че заедно ще създадем просперитет“.Тя също така оспори други кандидати, които предложиха по-дълги срокове за намаляване на въглеродните емисии. „Не можем да правим компромис с климата и да кажем „Изчакайте малко „, каза Келър. „Ние знаем нещата, които трябва да направим, просто трябва да ги направим, но други групи са гласували против този напредък.“

Маргрете Вестегер от Алианса на либералите и демократите за Европа заяви, че приоритетът на Европа трябва да принуждава компании като „Amazon“ да плащат справедливия си дял от данъка. „За мен един данъчен рай е място, където всеки плаща данъците си“, каза тя.

Франс Тимерманс призова европеецът да се върне в дебата за бъдещето на Европа. Ян Захрадил даде пример с родината си Чехия, където 70% подкрепят ЕС, но 75% не искат да приемат еврото. Необходимо е да се намери баланс, призова представителят на консерваторите.

Гласувайте, за да бъдете чути. Ако не гласувате, някой друг ще открадне гласа ви. Не бъдете безразлични, призова Франс Тимерманс. Вебер призова за силна и демократична Европа. Има надежда за по-добро бъдеще, но трябва да се действа, заяви Ска Келер.

Наблюдатели обаче смятат, че е възможно за председател на ЕК да бъде издигнат някой извън шестимата. Посочват се имената на французите Мишел Барние – главен преговарящ за Брекзит, Кристин Лагард – изпълнителен директор на МВФ, и българката Кристалина Георгиева – временен изпълнителен директор на Световната банка.

Етикети: * *