Париж, Хонконг и Сингапур са най-скъпите градове в света

преди 8 месеца

София се нарежда на 90 място в изследването, миналата година столицата ни е била на 119-то място

За първи път три града споделят първото място в 30-годишната история на годишното изследване на Economist Intelligence Unit, цитирано от Би Би Си. Изследването  сравнява цените в 133 града в световен мащаб.

Снимка Би Би Си

Френската столица, която миналата година бе вторият най-скъп град в света, е един от четирите европейски градове в топ 10.

Проучването сравнява цената на общите артикули, например хляб, в 133 града.

След това се проследява дали цените са се повишили или са спаднали, като ги сравняват с цената на живот в Ню Йорк, която се използва като ориентир.

Авторът на изследването Роксана Славчева каза, че Париж е бил сред десетте най-скъпи градове от 2003 г. и е „изключително скъп“ за живеене.

Средната цена на една дамска прическа например в Париж е $ 119.04 (£ 90) в сравнение с $ 73.97 в Цюрих и $ 53.46 в японския град Осака.

„В европейските градове  най-високите разходи са в категориите домакинство, лична грижа, отдих и развлечения. Париж е добър представител в тези категории“, каза Славчева.

София се нарежда на 90-то място в изследването, за сравнение – миналата година столицата ни е била на 119-то място. Причините за придвижването ни с 29 места нагоре са увеличените цени на хранителните стоки, комуналните услуги и забавленията.

Най-скъпите градове в света

1. Сингапур (Сингапур)

1. Париж (Франция)

1. Хонконг (Китай)

4. Цюрих (Швейцария)

5. Женева (Швейцария)

5. Осака (Япония)

7. Сеул (Южна Корея)

7. Копенхаген (Дания)

7. Ню Йорк (САЩ)

10. Тел Авив (Израел)

10. Лос Анджелис (САЩ)

Столицата на Венесуела Каракас е класирана като най-евтиния град.

Инфлацията и променливите валутни колебания спомогнаха за промени в класацията за тази година, като в градове в Аржентина, Бразилия, Турция и Венесуела се наблюдава рязък спад в класирането по разходите за живот.

Каракас във Венесуела, където миналата година инфлацията нарасна с 1 000 000%, принуждавайки правителството да пусне нова валута, беше класиран като най-евтиния град в тазгодишното проучване. Цената на чаша кафе в столицата на Венесуела се удвои до 400 боливара ($ 0.62; 0.50) само за една седмица миналия декември, според Bloomberg.

Сирийската столица Дамаск е вторият най-евтин град в света.

Според Economist Intelligence Unit „нарастващ брой места“ стават по-евтини поради въздействието на политически или икономически смущения.

10-те най-евтини града в света

1. Каракас (Венесуела)

2. Дамаск (Сирия)

3. Ташкент (Узбекистан)

4. Алмати (Казахстан)

5. Бангалор (Индия)

6. Карачи (Пакистан)

6. Лагос (Нигерия)

7. Буенос Айрес (Аржентина)

7. Ченай (Индия)

8. Ню Делхи (Индия)

Етикети: * *