Партията беглец

преди 1 година

Най-обича партията беглец да бяга от отговорност. Тя поема вина, но само с мезета и е права, когато съгреши дори.

Спомняте ли си филма „Булката беглец” на режисьора Гари Маршал? Романтичната комедия се появи по екраните точно преди 20 години, а в главните роли бяха Джулия Робъртс и Ричард Гиър. Тя била избягала от три венчавки, предстоеше да стори това и от четвърта.

В наши дни пред очите ни се снима нова версия на този филм, наречен „Партията беглец”. В главната женска роля е Корнелия Нинова, за главната мъжка се борят Георги Свиленски, Крум Зарков, Таско Ерменков и още 5-6 ухажори на лидерката. Гост-режисьор е Леонид Решетников.

Та в нашенската версия партията беглец бяга от много неща. Да караме поред.

Тя бяга от парламента, следователно и от парламентаризма. Той е тесен за нейната визия за България и заради това тя скита по страната да убеждава поклонниците си колко лошо живеят и колко добре ще стане, когато главната героиня се изнесе от „Позитано” 20 и се настани на „Дондуков” 1, как тогава дружна песен ще екне „Хей, живот, здравей, здравей”! Партията беглец се дразни, че парламентът си върви и без нея и заради това всеки ден напомня за себе си с поредна измислица.

Партията беглец се готви за европейски избори с антиевропейска програма. Тя упорито бяга от конгресите на ПЕС и Социнтерна, защото там се решават неща, с които тя не е съгласна.

Тя избяга и от собствения си президент, като не го послуша да се върне в Народното събрание за Избирателния кодекс. На изборите се подготвя да играе прелъстена и изоставена, като месеци наред твърди, че те ще бъдат фалшифицирани.

Партията беглец бяга от миналото си. Тя винаги се явява под вънкашност чужда и под име ново. Д-р Дертлиев казваше, че тя е верен последовател на Майкъл Джексън, като си е сменяла физиономията и името поне десет пъти. Тя лъже, че е създадена през 1891 г. на Бузлуджа. Там е основана БРСДП, а партията беглец през 1919 г. къса със социалдемокрацията и гушва комунистическите идеи, които нямат нищо общо със социалдемокрацията. Комунистите крепят социалдемократите така, както въжето крепи обесения – известна е тази постановка. Така че през май партията беглец трябва да чества един век от създаването си. Пак ще е столетница, няма проблем, щом толкова иска да бъде такава.

Партията беглец бяга дори от най-близкото си минало. Каквото било до идването на главната героиня на власт – било, от днес партията е друга, чисто нова.

Най-обича партията беглец да бяга от отговорност. Тя поема вина, но само с мезета и е права, когато съгреши дори. Такива неща като покаяние и смирение са чужди на нейния бит и душевност. Тя е вперила носталгичен поглед към онези 45 години, в които бе партия-държава.  

Тя бяга като дявол от тамян от истината. Защото винаги си е служила с лъжата.

Тя бяга от своите бивши лидери с изключение на онзи от Правец, пред чийто паметник ходи да се кланя.

Партията беглец мрази демокрацията, която й отне онези 45 години. За нея демокрация има само тогава, когато тя е на власт. Озове ли се в опозиция, надава вой, че демокрацията е в опасност. За 30 години трудно се заличават рефлекси, трупани в продължение на 45 години. Особено когато не желаеш да се отървеш от тях.

Освен „Булката беглец” имаше филм и „Влакът беглец”. Най добре ще е нашата булка беглец да се качи на този влак и да отпътува на североизток, където я тегли сърцето вече един век.

Народът ще я изпрати с радост на Софийската гара.  

Етикети: * *