„Патриотични уроци” за български европейци и за европейски българи

преди 7 месеца

„Патриотични уроци” представя някои от най-важните събития и личности от новата българска история от гледна точка на защитата на българските национални интереси

Книгата „Патриотични уроци” на доц. д-р Александър Йорданов съдържа 38 студии и статии за смисъла на родолюбието, написани под формата на уроци за „млади патриоти и демократи”. Авторът е председател на 36-то Народно събрание,  посланик на Р България в Полша, Литва, Латвия, Естония и Р Македония, доцент д-р в Института за литература при БАН, член на Управителния съвет и директор на програма „Гражданско общество и демокрация” към Атлантическия съвет на България.   

„Патриотични уроци” представя някои от най-важните събития и личности от новата българска история от гледна точка на защитата на българските национални интереси. В центъра на авторовото разбиране на историята е съдбата на човека. Направен е оригинален прочит на националноосвободителното движение, Съединението, антибългарските преврати и терористични акции в историята ни, държавния преврат на 9 септември 1944 г., престъпния „Народен съд”, комунистическия терор срещу българския народ, опита да бъде ликвидирана независимата българска държава, престъплението с мълчанието за Чернобилската авария, руската хибридна война срещу България и др.

Оригинален е прочитът на делото на личности като В. Левски, Хр. Ботев, З. Стоянов, Ст. Стамболов, Иван Вазов, Димо Кьорчев, проф. д-р Ив. Шишманов, П. К. Яворов, Димитър Талев, Александър Караманов и др. Приносни са страниците за отражението на Балканската война в литературата, както и наблюденията върху образа на Македония в българската литература, борбата за свобода и независимост на българските горяни и на балтийските „горски братя”.

Осветени са малко известни драматични страници от историята и на други народи: трагедията „Катин”, Гладомора в Украйна, „Пражката пролет”, раждането на полската „Солидарност”, бунтовете в СССР срещу режима и др.  Срещаме се с личности, които са откривали Бога само в родината си.

Според автора изчистването на прочита на новата ни история от напластените лъжи на комунистическата историография и пропаганда е важно за оцеляването ни като народ, за националното ни самочувствие и за европейското настояще.

Книгата е посветена на паметта на двама достойни българи: големия писател, драматург и публицист Георги Марков и Илия Минев – несломения борец за свобода и човешки правдини.

Премиерата ще се състои на 28 февруари (четвъртък) в галерия „Сан Стефано“, на ул. „Сан Стефано“ 22 (срещу входа на БНТ).

Етикети: * *