Пени Мордънт е първата жена министър на отбраната на Великобритания

преди 3 години

Работила е за Джордж Буш, била е и в правителството на Дейвид Камерън

На 1 май 2019 г. британският премиер Тереза ​​Мей уволни министъра на отбраната Гейвин Уилямсън заради изтичане на класифицирана информация от Съвета за национална сигурност. Новият министър на отбраната е Пенелопе (Пени) Мордънт. Тя е първата жена в историята на страната на този пост.

Снимка Уикипедия

Преди да стане депутат, тя е работила в бизнеса и в сферата на комуникациите.  В момента е единственият депутат, който е резервист от британските въоръжени сили. Служила е във флота, има чин младши лейтенант.

Мордънт е била в правителството на Дейвид Камерън като парламентарен държавен секретар в Министерството на общностите и местното самоуправление преди да бъде назначен за държавен министър за въоръжените сили в Министерството на отбраната през май 2015 г., първата жена а този пост.

От юли 2016 г. до ноември 2017 г. е в правителството на Тереза Мей като държавен министър в Министерството на труда и пенсиите, а през ноември 2017 г. е назначена за международен секретар за развитие.

Пенелопе Мери Мордънт е родена на 4 март 1973 г. в Торки, югозападната част на Великобритания, израснала е в Портсмут. Има двама братя: близнакът Джеймс и по-малкият Едуард.  Нейният баща е бивш парашутиста, след това става учител, след което работи в областната администрация по въпросите на младежта Майка е работила в училища за бавноразвиващи се деца.  

Когато Пени е на 15 години, майка й умира от рак на гърдата. Братът-близнак напуска училище и тя поема грижата за малкия Едуард. На следващата година баща й е бил диагностициран с рак, от който се е възстановява. За да си осигури средства за колежа, Пени Мордънт става асистент на портсмутския магьосник Will Ayling, някога президент на The Magic Circle.

Тя обяснява интереса си към политиката с опита си в болници и сиропиталища в Румъния след революцията там през 1989 г. Завършва Университета в Рединг с бакалавърска степен по философия през 1995 г. и е първият член на семейството си, който посещава университет.

След дипломирането си работата на Мордънт се фокусира върху обществените отношения в различни сектори. Под ръководството на министър-председателя Джон Мейджър тя става ръководител на младежкото крило на консервативната партия. След това продължение на две години е ръководител на кампанията на партията по избира на Уилям Хейг за лидер. След това работи като специалист по комуникации за Асоциацията за транспорт на товари. През 2000 г., за кратко се включва в кандидатпрезидентската кампания на Джордж Буш, за него работи и при втората му кампания през  2004 г.

През годините работи в публични и частни компании и организации. Тя е специалист по връзки с обществеността в Обединеното кралство за транспорт на товари, една от най-големите организации с нестопанска цел в страната. Инициатор е на проекта „Ветераните заедно”, в рамките на който се провеждат различни събития за ветераните от Втората световна война.

През 2004 г. създава собствена медийна компания, която продава през 2010 г.

През 2010 г. Пени Мордън е избрана за първи път в Камарата на общините на британския парламент, преизбрирана е през 2015 и 2017 година. Работи в комисии по отбрана, сигурност, контрол на въоръженията и др.

През 2014-2015 г. в кабинета на Дейвид Камерън Пени Мордън е заместник-министър на регионалните въпроси и местното управление; през 2015-2016 г. – младши министър в Министерството на отбраната – първата жена на този пост.

Получава наградата на парламентарист на годината на списание The Spectator през ноември 2014 г.

През 2016 г., по време на подготовката на референдум  участието на Обединеното кралство в ЕС, тя подкрепя Брекзит.

Пени Мордънт отделя много време за благотворителност. През 2006 г. тя става част от ръководството на британската организация Diabetes UK, която осигурява разнообразни грижи за хората с диабет. С нейна помощ бяха разкрити клонове на тази организация в редица страни.

Като участник в шоуто „Скочи във водата“. Снимка Интернет

През 2014 г.  е критикувана от медиите за участие в телевизионното шоу Splash Sports Entertainment! (скочи във водата). В отговор Мордънт казва, че 10 000 лири, получени за участие в шоуто, са били дарени за благотворителност.

Хобитата на новия военен министър са астрономия и живопис.

Етикети: * *