Персийският Великден

преди 3 години

Па, имам един познат от Иран.
Живее тук от години, работи за българска фирма. Жена му, българка и дъщеря му отдавна са в Англия, ама той не може да отиде, защото няма още гражданство. Развил е балканското чувство за хумор и доста добре го прилага.

Баща му живее тук още от соца и е богат, но той не иска и да го види, защото е властен, тираничен и се опитва да налага идиотските стереотипи на пълно подчинение на родителите, силно разпространено в Иран, както и в арабските страни, та си живее със скромната заплата под наем в панелка, вместо да се шири в палата на баща си.

Та, разхождаме се миналия Великден из Шумен с моя познат иранец и минаваме покрай Томбул Джамия.
Вика, дай да влезем, да я видим.
Влизаме.
Насядали там разни молещи се, пък той, още от вратата :
– Христос воскресе! – и се хили.
Пък ония:

– Ъъъъъ! – тъй викат и се чудят кво да кажат, пък аз направо изтръпнах и го дърпам да излезем.

Викам му, бе човек, не си прави майтап тука, бе, пък той, ааа, що бе, като сме мюсюлмани, що да не почитаме празника на други хора?! Нали тази джамия тук е останала, в християнска държава?! Нали много от българските църкви са строени в ислямската Османска империя, до минаретата…

Няма страшно, вика, истински вярващият няма да се обиди.
А после, като излязохме, пак се хили на учудените им физиономии.
Иначе си има коран и даже ми е предлагал да го чета.
На Коледа майка ми му сервира свинските пържоли, пък той ги снима на скайпа и ги показва на семейството в Иран, да се пофали, един вид.

Зимата осинови онова малко коте, което намерих и кърмих 40 дена, докато прогледна и проходи. Сега му е пръв приятел.
Тази година най-сетне успя да заведе дъщеря си в Иран. Сигурно й е било доста шокиращо да се озове от космополитния Лондон в Иран, но се върна доволно детето, щото е видяло друг свят.

Наскоро от Иран идва сестра му тук. Веднага хвърли забрадката, наметна дънките и иска на дискотека, пък бащата – ауууу, сакън, не бива, ще се откажа от тебе с Държавен вестник.

Та, ходи да му набива канчето на дъртия, щото чувството за дълг и вина у дъщерята няма как да се изкорени.
Сега ще кани и сестра му с детето. Много искала на истинско море да бъде. Там си живее на морето, ама не им е хубаво морето, пък и плажовете разделени – мъжки и женски.
Та, исках да ви кажа, че много хора в Иран са запазили светското у себе си и искат да живеят нормално.
Фашизираните ислямски фанатици са не повече от 10%, но са сплотени и жестоки, а хората се страхуват от тях. Техните ислямски фанатици са нещо като нашите комунисти и руските болшевики – фашизирани, организирани и тиранични. Само така могат да удържат властта си и да трупат милиони – държейки народа си в пълно подчинение на идиотски догми и предразсъдъци.

Пък да ви кажа какъв ориз ми дава понякога. Ум да ти зайде. Истински ориз, какъвто тук не можете да намерите в търговската мрежа. Нещо като басмати, ама като го свариш само с чаша вода, все едно е врял в бульон със 100 подправки. Уникален сорт. Пък за подправките няма да говоря. Не може да намерите нещо подобно тук никъде – нито като сила на аромата, нито като разнообразие.

Та, исках да ви кажа да не слагате под един знаменател хора заради религията им, расата или произхода им. Много от тези хора страдат заради предразсъдъците на общността си, заради идиотските традиции. Те просто искат да живеят нормално, да се трудят нормално, да пътуват свободно. Те просто искат по-добър живот за себе си и децата си.

Та, милионите българи, които избягаха от руската губерния България, управлявана от 70 години от продажно и безродно русофилско-комунистическо лоби?!Да не би да са виновни, че искат децата им да отраснат в нормална държава, в която не е газил руски ботуш и не се управлява от комунисти трето поколение?! Правилно ли щеше да бъде, ако българските емигранти бяха вкарвани в лагери за бежанци и третирани като опасни комунистически терористи примерно.

Или да сложат всички под един общ знаменател на организираната престъпност, създадена и контролирана от КГБ и ДС, на просяците, джебчийте, на трафикантите на хора и проститутки?!
Та, тъй, накратко, исках да ви кажа:
Христос Воскресе!
За да ни направи по-добри, по-човечни, по-толерантни и по-мъдри!

Материалът е от Facebook страницата на автора. Заглавието е на редакцията

Етикети: * *