Петнадесет от седемдесет, или благи вести на Благовещение

преди 1 година

70 години НАТО и 15 български лета в Алианса

Николай Ненчев с посланиците на Обединеното кралство и Украйна Ема Хопкинс и Виталий Москаленко

Блага вест донесе на евроатлатническата общност днешният светъл християнски празник – България отбелязва 15 години като пълноправен член на атлантическото семейство, стиска десницата и благодари на онези съюзници, които преди 70 лета са имали държавническата мъдрост и историческата смелост да създадат политическата, военна и ценностна общност, наречена Северноатлантически съюз.

В Представителството на Европейския съюз в София се състоя конференция под наслов „Членството в НАТО – ключ към Европейския съюз“, посветена на 70-годишнината на НАТО и на 15-те български години в Алианса. Организатор на форума беше Атлантическият съвет  на България.

Встъпителни слова произнесе доцент д-р Александър Йорданов, народен представител в Седмото Велико на народно събрание, председател на 36-то Народно събрание и посланик на България в Полша и Северна Македония.

Ключово послание към участниците и към българския народ отправи Росен Плевнелиев, президент на Република България през 2012-2017 г. (словата на гостите ще поместим отделно). Г-н Плевнелиев подчерта изключителната роля на НАТО за мира и стабилността в Европа и в света през 75-те години след края на Втората световна война, посочи новите заплахи за сигурността на Стария континент след анексията на Крим и агресията на Русия срещу Украйна, даде мощен идеен импулс на атлантическата общност у нас, изказа несъгласия с мащабите и темпото, с които тече процесът на превъоръжаване на българската армия.

Силна аналитична и критична реч произнесе Иван Костов, министър-председател на Република България през периода 1997-2001 г. В качеството си на политик и на експерт г-н Костов не се побоя да посочи пропуски в политиката и в стратегическите виждания на НАТО като закъснялата и недостатъчно енергична реакция срещу руската хибридна агресия, недостатъчната подкрепа за реформаторските правителства в Източна Европа, липсата на политически и медийни средства за отпор срещу проникващата радиация на кремълската агентура. Иван Костов изтъкна старата слабост на българската политика да се опитва да шикалкави, да бъде еднакво приятна на врагове и на приятели, да се опитва да извлича дивиденти от ситуации, когато единственото условие да бъдеш уважаван, е да останеш честен. Ако някога изобщо си бил такъв.

Посрещнат с видим интерес, посланикът на Съединените американски щати у нас Н. Пр. Ерик Рубин поздрави българите и участниците във форума с двете забележителни годишнини и даде висока оценка за 15-те години на България в НАТО. Г-н Рубин изброи серия от инициативи и съвместни мисии, в които български и американски воини защитаваха общите ценности, посочи факти за солидната материална и финансова подкрепа, оказвана от страната му за един от най-бедните и нуждаещи се членове на НАТО, какъвто все още представлява България. Числата, посочени от американския посланик, са убедителен аргумент срещу дърдоренето на кресльовци-патриотари, че САЩ били окупирали страната ни и че поддържали свои бази на наша територия.

Н. Пр. Ема Хопкинс, извънреден и пълномощен посланик на Великобритания у нас, оцени подобаващо българския принос за европейската и за световната сигурност през последните 15 години, напомни за британските усилия да бъде разобличена рушителната политика на Кремъл срещу мира и сигурността на нашия континент, даде примери за неособено адекватна реакция на НАТО и увери присъстващите, че въпреки сътресенията във вътрешната политика и все още неосъщественото отделяне на Великобритания от ЕС Обединеното кралство е и ще бъде непоколебим, коректен и предвидим съюзник в НАТО.

В първия панел на конференцията под наслов „15 години България в НАТО – равносметката“ участваха министърът на отбраната в две правителства и бивш посланик на България в НАТО Бойко Ноев, както и министърът на отбраната през периода 2014-2017 г. Николай Ненчев.

Николай Ненчев сподели, че българският народ членува в Алианса още със създаването на Българската национална доброволческа емигрантска рота в НАТО (1951 – 1963 г.)

Участие взеха и политологът д-р Огнян Минчев, заместник-министърът на отбраната генерал-лейтенант о.з. Атанас Запрянов, първият военен представител на България в Обединеното командване на НАТО генерал-майор о.з. д-р Съби Събев и председателят на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“ генерал-майор о.з. Ангел Златилов. Те очертаха значителния напредък в политическото, военното и общественото развитие на българската държава след приемането ни в структурите на Алианса, изказаха несъгласие и недоверие към половинчатите стъпки на редица правителства след влизането ни в НАТО, отправиха критични бележки към типичната байганювска политика на партии, коалиции и отделни лица, изповядващи илюзията „И тако, и вако“. След агресията срещу Украйна през 2014 г. няма как да бъдеш истински натовец и да издигаш лозунги за снемане на санкциите и за „вечна дружба“ с Путинова Русия.

Във втория панел на конференцията „България и европейската политика“ доц. д-р Велизар Шаламанов, служебен министър на отбраната през 2014 г., д-р Георги Цветков, председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов, бившият постоянен секретар на Министерството на отбраната полк. о.з. д-р Добромир Тотев, адвокат Иван Жерков и експертът Михаил Найденов очертаха перспективите и препятствията пред Натовска България, дадоха редица градивни предложения как да бъдат материализирани активите на досегашното ни членство в Алианса, посочиха слабости и недъзи, които спъват уверения курс на страната ни към пълноправно, осмислено, взаимно полезно и необратимо членство на България в Северноатлантическия съюз.

Етикети: * * * * *