Пировата победа на Ердоган

преди 1 година

Опозицията отне блясъка на победата на Партията на свободата и развитието

Публикация на Агенция Стратфор, 1 април 2019 г.

Снимка на Агенция Стратфор

Голямата картина

Какво се случи

Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган  отдавна контролира не само изпълнителната власт в Турция, но и повечето от политическите институции. Но на местните избори на 31 март най-голямата опозиционна партия оспори доминацията на ПСР в най-големите градове на страната. Според предварителни данни тя побеждава в гласуванията за кметове на Анкара, Измир и Истанбул. Оспорваното състезание в най-големите градове в Турция показва, че турските гласоподаватели, обезпокоени от нестабилните икономически условия в страната, са разделени по въпроса дали управляващата партия, или опозицията са по-способни да помогнат на Турция да излезе от зараждащата се рецесия. За да запази доминацията си през идните години до следващите избори, управляващата партия ще трябва да коригира посланията си и да преоцени коалиционните си съюзи.

На 31 март турският президент Реджеп Тайип Ердоган спечели поредна изборна победа, но това беше наистина пирова победа. Дванадесет партии се състезаваха за няколко хиляди управленски постове на общинско и провинциално ниво. Според предварителните резултати (официалните резултати може да не са налични в продължение на много седмици) ислямистката и популистка Партията на справедливостта и развитието (ПСР), която управлява Турция от 2002 г. насам, е спечелила 44.3% от гласовете в кметските състезания, което е много повече от  30.1-те процента, дадени за главната светска опозиционна Републиканска народна партия (PНП).  Далеч зад тях се класира десният съюзник на ПСР Партията на националното движение (ПНД) със 7.31%. Националистическият съюзник на РНП – Партията на доброто получи 7.45% , а прокюрдската Народна демократическа партия (HДП) – 4.24%. ПСР получи  41.61% от общия брой гласове за провинциалните събрания в цялата страна, далеч преди РНП, която е с 18%.

Най-важното обаче е, че ПСР загуби столицата Анкара и изглежда, че е на второ място в най-големия град в страната Истанбул. Кандидатът на ПСР в Истанбул – бившият премиер Бинали Йълдъръм, призна на 1 април, че неговият опонент от РНП Екрем Имамоглу е получил 25 000 гласа повече от него, но избирателната комисия обяви 216 000 гласа за недействителни. В резултат от това и двете страни призовават за повторно преброяване.

Защо тези избори имат значение?

Правителството  прие резултатите със смесени чувства. ПСР се похвали с цялостна победа, имайки предвид най-вече гласовете в провинциалните съвети. Но в състезанията за кметове в няколко ключови града, включително в Анкара и Истанбул, както и в крепостта на РНП Измир, според Върховната избирателна комисия опозицията води пред ПСР. Ако резултатите в Анкара и Истанбул бъдат потвърдени, това би нанесло голям символичен удар за ПСР. Ислямистите управляват града от 1994 г. насам. Самият Ердоган започна политическата си кариера като кмет на Истанбул в средата на 90-те години, а  столицата Анкара отдавна се смята за бастион на ПСР.

Какво да очакваме да се случи?

Какви мерки ще предприеме правителството, за да се справи с икономическия стрес, в който изпаднаха гражданите? Такава промяна в политическите предпочитания в големите турски градски центрове, се случва за първи път от четвърт век насам и е породена отчасти от дълбоката икономическа криза, за която все повече граждани обвиняват правителството. В деня след изборите Ердоган обеща да промени икономическата политика, а неговият зет и финансов министър Берат Албайрак обеща да удвои средствата по правителствената програма за икономическо преструктуриране, която предвиждаше намаляване на фискалните разходи за правителствени програми. След загубата на гласове в големите турски градове ПСР ще трябва да се заеме с трудно балансиране. Партията ще трябва да търси обществената подкрепа, за което обикновено са нужни икономически стимули, в момент, когато крехката икономика изисква ПСР да прави точно обратното – да прилага структурни реформи, включително мерки за строги икономии.

Демографията на Турция оказва своето влияние.  Това са първите местни избори от пет години насам и населението на Турция е по-младо от всякога. Младите граждани може би са обърнали гръб на ПСР и нейните популистки и ислямистки ценности в полза на РНП, която е по-силна в светските градските райони. Затова ПСР ще трябва да преосмисли своята платформа. Какъвто и да е случаят, близките резултати на двете партии подчертават интензивната поляризация на турското общество по социални и икономически въпроси, което предполага, че властите ще се сблъскат с повече трудности при формирането на политики и осъществяването на реформи през следващите години.

Как резултатите от изборите ще повлияят на коалиционната политика на ПСР?

Партията ще преразгледа коалиционната си стратегия. Доскоро тя разчиташе на тясно сътрудничество с националистическите си съюзници от ПНД. Този съюз може да е нанесъл вреда на ПСР, като е отклонил част от гласовете, които управляващата партия е можела да получи. ПСР ще преструктурира своята платформа и послание след тези избори, въпреки че остават четири години до по-важните парламентарни и президентски избори.

Какво показват изборите за състоянието на опозицията?

Обикновено разпокъсаните опозиционни партии в Турция най-накрая намериха начин да работят заедно и да подкрепят един- единствен кандидат в много ключови градове. Например про-кюрдската НДП не издигна кандидати в петте най-големи градове на Турция и насърчи последователите си там да гласуват за кандидатите за РНП. По този начин тя наклони баланса. Мансур Явас от РНП победи в кметската надпревара в Анкара, като обедини националисти, левичари, секуларисти и консерватори зад платформа за възстановяване на престижа на Анкара и подобряване на общите условия на града. Победата на Явас в Анкара го превърна в един от водачите на опозицията и вля динамизъм в често тромавата РНП. Кандидатът в Истанбул Имамоглу пък е млад бизнесмен (роден е  през 1970 г.), който е бил кмет на Бейликдузу (западен район на Истанбул). Ако заеме кметското място, той  ще има шанс да използва Истанбул, чието население от 15 милиона души е почти толкова голямо, колкото това на съседните Гърция и България, взети заедно, за да изгради национална платформа и да стане основен играч както в РНП, така и в опозицията като цяло.

Какво показват изборите за отношенията на правителството с турските кюрди?

В допълнение към това, че НДП определи кой ще победи в големите големите градове в Западна Турция, тя спечели и повечето от ключовите избори в кюрдско доминирания югоизток, най-вече в Диарбекир. Там партията получи два пъти повече гласове от основния си съперник – кандидата от ПСР, който управлява града повече от две години като назначен от правителството попечител, след като властите отстраниха някогашните съпредседатели на НДП за предполагаеми връзки с терористи. Успехът на НДП на югоизток и стратегическата подкрепа, която партията оказа на РНП на запад, показват как ПСР е загубила част от способността си да привлича кюрдски гласове, а те съставляват около 20% от населението на Турция. Това бяха първите местни избори от пет години, при които ПСР използва по-агресивен тон срещу водещи кюрдски политици в опит да настрои кюрдските избиратели срещу тях. Ердоган вече подаде маслиново клонче. Той нарече турските кюрди „братя“, със съзнанието, че ще му се наложи да се да спечели доверието  на тази често малтретирана общност, независимо от това че ще продължи да се стреми да ограничи влиянието на кюрдските бунтовници в Ирак и Сирия.

Какво вероятно ще последва?

Както правителството, така и опозицията ще продължат да си разменят обвинения в измами на изборите. Избирателната комисия ще реши кой ще е кмет на  Истанбул. Опозицията не се доверява на комисията, която на предишни избори е подкрепяла управляващите.  ПСР е в добра позиция да оспори резултатите и вероятно ще го направи. Изборната комисия вече призна, че РНП има повече гласове от ПСР в Истанбул, но при евентуално второ преброяване всяка от страните може да претендира, че е победила в тази най-важна общинска надпревара в Турция.

Оригинално заглавие: „Опозицията отне блясъка на победата на Ердоган“

Етикети: * * * *