Почина Алекс Алексиев!

преди 2 години

Анализаторът не спираше с предупрежденията си, че Русия на Путин и Турция на Ердоган представляват смъртна опасност за България.

„С тежко сърце и болка споделям, че Алекс ни напусна тази нощ. Искрени съболезнования на Лори, на децата и на роднините. Много тежка лична загуба – истински приятел, партньор и ментор. Живя изключителен живот и въпреки че бе прокуден от тоталитарния режим, остави сърцето си и душата тук, в Родината“,

написа на страницата си във Фейсбук написа Илиян Василев.

Алекс Алексиев е син на художника и карикатурист Райко Алексиев, обявен за враг на народа и пребит до смърт през 1944 г., тъй като като главен редактор на вестник „Щурец“ е публикувал серия карикатури на Сталин. От малък Алекс е третиран от комунистическия режим като неблагонадежден. Той все пак успява да емигрира в САЩ, където дълги години работи като анализатор за изследователски център за политически науки „Ран Корпорейшън“.

След 1989 г. се завръща в България и става съветник на премиера Филип Димитров. Още тогава прогнозира, че с подлото сваляне на първото некомунистическо правителство преходът в България ще бъде торпилиран и най-отвратителните останки от стария режим ще създадат организирана престъпност, която може да овладее политическия живот, икономиката и медиите.

За съжаление опасенията му се оказаха напълно основателни.

През последните години като директор на „България аналитика“ той не спираше с предупрежденията, че Русия на Путин и Турция на Ердоган представляват смъртна опасност за България.

Поклон пред светлата му памет!

Етикети: * *